avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea nr. 329/2009 - nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea nr. 329/2009 - nelamurire

Buna ziua,
In data de 9.12.2009 a fost ultima zi de depunere a optiunilor pensionarilor angajati care intra sub incidenta Legii nr. 329/2009 .
In situatia in care pensionarul a optat pentru incetarea contractului de munca, la ce data inceteaza efectiv contractul, se acorda sau nu preaviz si cu ce articole din codul muncii ?
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 10:01, 10 Decembrie 2009
Opinia mea.... dar sa nu o luati ca pe o regula, este urmatoarea:

Avand in vedere ca in l329/2009 se instituie principiul optiunii angajatului, optiune cu care angajatorul este deacord, avem o incadrare perfecta pe prevederile art, 55 lit. b din Codul Muncii. Atrag atentia ca aceasta se aplica doar personalului contractual nu si functionarilor publici. In cazul acestora, trebuie vazuta incadrarea similara din L188/1999.

In consecinta daca vb de 55 b, nu mai este cazul de preaviz si din cate imi amintesc eu, termenul de la care nu se mai poate cumula pensia cu salariul era 01.01.2010, deci de la aceasta data se poate incheia CIM-ul.

Repet trebuie sa ma uit inca o data atent pe lege pentru a fi absolut sigur.
Preavizul poate incepe fie anterior datei de 09.12, fi din data aceasta 09.12, data limita pentru expunerea optiunii omului. Contractul poate inceta cu art 55 (b) = la o data stabilita de comun acord, sau cu 79 (1) = la data terminarii perioadei de preaviz.
Buna ziua !
Procedura este :
1.Angajatul redactează o cerere prin care solicită încetarea contractului individual de muncă în vederea pensionării.
2.Angajatul înmânează şefului direcţiei/serviciului în care îşi desfăşoară activitatea cererea privind încetarea contractului individual de muncă.
3.ªeful direcţiei/serviciului trimite spre aprobare sefuluii cererea angajatului.
4.Seful aprobă cererea angajatului.
5.Administratorul financiar de la Direcţia Resurse Umane înmânează angajatului nota de lichidare.
6.Administratorul financiar de la Direcţia Resurse Umane emite decizia de încetare a activităţii angajatului.
7.Diectorul Direcţiei Resurse Umane trimite spre aprobare sefului decizia de încetare a activităţii angajatului.
8.Seful aprobă decizia de încetare a activităţii angajatului.

Codul muncii, art. 55 lit. c si art. 79 alin. 1 si alin. 7
In situatia in care salariatul isi da demisia, angajatorul poate renunta total sau partial la dreptul de preaviz, deoarece acest drept prevazut in favoarea sa, iar nu a salariatului, nefiind necesara emiterea unei decizii de incetare a contractului individual de munca. Pe cale de consecinta, eventuala decizie de incetare a contractului individual de munca, emisa de catre angajator, nu trebuie motivata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara invocare lege? cataradu cataradu este important ca in cererea de demisie sa fie specificat vreun articol din Codul Muncii sau poate fi trecut doar motivul acesteia. Initial pe 1.04.2011, seful ... (vezi toată discuția)
Art 55 b cu preaviz? cporanc cporanc Am facut cerere pt incetarea contractului de munca cu art 55 lit.b, dar am folosit si termenul de preaviz referitor la cate zile mai lucrez acolo.NU am folosit ... (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)