avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

In anul fiscal 2019 am realizat venituri din cedarea bunurilor in scop turistic (o casuta de 5 camere) pe persoana fizica. In 2020 am depus declaratia unica, am platit impozit si CASS.
La depunerea dosarului pentru indemnizatie, mi-a fost refuzata adeverinta de venit pe motiv ca aceste venituri nu se iau in calcul.

OUG 111/2010, art 3, alin 4 spune:
(4) În cazul în care o persoană realizează concomitent din mai multe surse venituri supuse impozitului, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.

Am citit si alin. 1, dar acesta defineste ce inseamna "veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1)".

Va rog sa-mi spuneti daca se ia in calcul si acest venit, si daca nu, de ce?

De asemenea, pot contiua sa obtin acest venit fara sa pierd indemnizatia? (Ma gandesc ca daca intr-adevar nu se ia in calcul la indemnizatie, nu ar trebui nici sa duca la suspendarea ei)

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: zeratulman , utilizator 08:38, 2 Martie 2020
1. Veniturile din chirii nu se iau in considerare a calculul indemnizatiei pentru CCC.
OUG 111/2010
art.3
(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
.....

Veniturile din chirii - Venituri din cedarea folosinţei bunurilor - sunt reglementate de art.86 - 90 din Codul fiscal.

2. Pentru veniturile din chirii realizate in timpul CCC, cel mai bine intrebati la ANPIS - Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, [ link extern ] /
intrucat legislatia nu mentioneaza expres ce venituri se pot sau nu realiza pe durata CCC.
Multumesc, nu este vorba despre chirie ci turism ocazional.

Alineatul care spune ca se iau in considerare toate veniturile impozabile de ce nu se aplica?
Nu inteleg de unde implicatia ca exclusiv veniturile definite in articolul citat se iau in calcul. Din cate inteleg, in acel articol se defineste ce inseamna venit din salariu, etc., dar nu specifica ca exclusiv acelea se iau in calcul. Mai mult, mai jos spune ca se iau in calcul toate veniturile impozitabile.
Din OUG 111/2010:
- art.2 : Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit .... se enumera categoriile de venituri care se iau in calcul

- art.3 : veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) și (2) și art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare. .... se face trimitere la denumirea veniturile mentionata in Codul Fiscal.

Alineatul 4 - În cazul în care o persoană realizează concomitent din mai multe surse venituri supuse impozitului, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta. - trebuie corobat cu aceste doua texte de lege ... altfel spus , in calculul indemnizatiei intra numai veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură supuse impozitului pe venit.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc, pasajul care m-a lamurit se afla mai jos in articolul citat:
"denumite în continuare venituri supuse
impozitului".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,sunt insarcinata in luna 3 si doresc sa stiu daca beneficiez ... Camelia131 Camelia131 Buna ziua,sunt insarcinata in luna 3 si doresc sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului avand in vedere ca eu lucrez la primul angajator ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil crist12012 crist12012 Sotia mea urmeaza sa nasca luna viitoare. In prezent este asociat si administrator la un SRL, fara carte de munca, in schimb are un venit din inchirierea unui ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copil Sanda12345 Sanda12345 Buna ziua! Daca sunt administratorul unui SRL , dar nu sunt angajata pe firma si sunt insarcinata, exista vreo varianta prin care as putea sa iau indemnizatie ... (vezi toată discuția)