Buna ziua , au trecut 2 ani de cand am deschis un dosar de executare silita si intre timp am ajuns la o intelegere cu persoana respectiva careia i-am imprumutat suma de bani.
A mai ramas putin de recuperat si as vrea sa renunt la executare. La executor mi s-a spus ca indiferent trebuie achitate cheltuielile de executare.
Am platit doar 500 lei atunci cand am deschis dosarul si ar mai fi un rest de 3000 lei.
Se poate inceta executarea fara a plati aceasta suma?
daca renuntati, cheltuielile de executare se vor recupera de la dvs.
primele care se recupereaza sunt cheltuielile de executare, cred ca trebuiau recuperate pana acum., adica executorul ar fi trebuit sa fi incasat pana acum acele cheltuieli.
Nu. Onorariul executorului și toate costurile cu executarea silită trebuie plătite integral. Executorul nu va ridica poprirea până nu-și recuperează cheltuielile lui, deși orice executor își recuperează prima dată cu prioritate cheltuielile lui.
Se poate renunța la executare, dat trebuie să plătți suma respectivă. Deci, acel rest e bine să-l recuperați de la debitor, fiindcă e obligația lui, altfel pierdeți banii. Aveți cu debitorul o înțelegere scrisă în acest sens? Dacă nu, o puteți face, cu obligația debitorului de a plăti onorariul executorului judecătoresc, altfel sunteți bun de plată. În mod normal, dumneavoastră trebuia să primiți banii prin intermediul executorului judecătoresc, dar debitorul a preferat această ”înțelegere”, de plată în ”rate”, ca să scape de obligația plății onorariului executorului judecătoresc, dar și a altor cheltuieli de executare pe care le-ați făcut de-a lungul timpului. În concluzie, suma de 3000 lei trebuie plătită de debitor, dacă nu, o veți plăti dumneavoastră.