Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire privind protectia salariatei la concediere in timpul perioadei in care aceasta primeste si stimulent de insertie.
Cf Oug 111/2010 actualizat in 2019:
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1);
c) salariatei/salariatului care se află în concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) și (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
(5) În situația prevăzută la art. 7 alin. (2), salariata/salariatul are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.
(6) Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (5).
Conform Art.2 alin.(b) din Oug nr. 111/2010, din ce deduc eu, salariata nu poate fi concediata mai devreme de 6 luni de la data la care copilul implineste 2 ani.
In practita, multi juristi spun ca salariata nu poate fi concediata in perioada in care aceasta primeste stimulent de insertie ( pana implineste copilul 3 ani sau chiar 3 ani si 6 luni), aducand in discutie acelasi articol 25 de mai sus.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Multumesc.
Intr-adevar, salariatii aflati in plata stimulentului de insertie nu pot fi concediati, decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
Ok.
Am in vedere concedierea prin desfintarea postului.
Atunci ce a vrut sa spuna legiuitorul cu:
"(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate."
Eu inteleg ca prin art.25 alin 2 lit b de mai sus " b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) " face referire strict la perioada in care salariata este in crestere copil dar il intrerupe pe acesta pentru a primi stimulentul de insertie. Inteleg si mi se pare normal ca in aceasta perioada, pana cand implineste copilul 2 ani, sa nu poate fi concediata.
Dar de ce angajatorul ar fi obligat sa mentina o persoana la munca inca 1 an cand de fapt in lege apare intervalul de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
Dupa parerea dumneavostra la ce se refera acest intreval de 6 luni?
Aici mi-am prins urechile.
Daca nu ar fi acest alineat treaba era clara....
De la data incetarii CCC (revenirii la munca), se calculeaza acel termen - interdictia de concediere - , insa nu este aplicabil daca persoana in cauza se afla in perioada de plata a stimulentului de insertie.