avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Oprire apa la tot blocul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Oprire apa la tot blocul

Datorita a doi datorinci din 50 care nu si-au achitat facturile la apa, asociatia a primit o notificare de la compania de apa ca vor opri apa in tot blocul daca nu se achita datoriile.

Au dreptul legal sa faca asta ?
Ce ar trebui sa raspundem ca asociatie la o astfel de sesizare ?

Nota: facturile la apa sunt emise in mod individual, pe fiecare apartament in parte, nu asociatia strange banii pentru apa. Asociatia doar declara indexul de la fiecare in parte plus index general.
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 12:08, 7 Septembrie 2020
Exista contract separat pentru fiecare apartament sau exista doar un contract general, pe numele asociatiei.
Daca contractul vine pe numele asociatiei... platiti din fondul de rulment datoria si apoi discutati cu un avocat recuperarea datoriei prin instanta de la cei doi proprietari.
( prin punere poprire pe venituri/ executare si vanzare apartamente...)
Exista clauza speciala asumata,prin care furnizorul de utilitati isi asuma dreptul ca in cazul in care beneficiarul se inregistreaza cu debite ,sa restrictioneze furnizarea utilitatilor pana la achitarea integrala a debitului
Furnizorul de utilitati are dreptul legal sa restrictioneze furnizarea utilitatilor
Ar exista varianta ca furnizorul sa demareze procedura de debransare rau platnici de la sistemul de furnzare utilitati

Ionut.ion a scris:

Exista contract separat pentru fiecare apartament sau exista doar un contract general, pe numele asociatiei.
Daca contractul vine pe numele asociatiei... platiti din fondul de rulment datoria si apoi discutati cu un avocat recuperarea datoriei prin instanta de la cei doi proprietari.
( prin punere poprire pe venituri/ executare si vanzare apartamente...)


Contractul este cu fiecare proprietar in parte.
Compania de apa, ulterior, a mai trimis o notificare in care a spus ca daca nu se achita datoriile sa ii ajutam sa debransam cei doi datornici.

Noi, ca asociatie, le-am raspuns oficial ca ii ajutam cu mare placere sa faca asta !
De atunci nu au mai trimis vreo notificare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are voie prin lege sa sisteze furnizarea apei.
Art. 31
(7) Principalele obligații ale operatorului în raport cu utilizatorii din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului sunt:
a) să asigure la branșamentul condominiului parametrii de calitate a apei potabile;
b) să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branșamentul condominiului; diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează egal pe unitate imobiliară și se facturează individual;
c) să emită lunar factură fiecărui utilizator; factura va cuprinde și o rubrică cu termenele de scadență ale tuturor contoarelor pentru care utilizatorul trebuie să asigure, pe cheltuiala sa, verificarea periodică metrologică;
d) să factureze în sistem paușal utilizatorii care nu asigură montarea contoarelor de apă în toate locurile de consum aferente proprietății individuale sau care nu verifică metrologic contoarele la termenul de scadență ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic;
e) să nu sisteze furnizarea/prestarea serviciului la nivel de condominiu în caz de neplată a facturilor individuale.
[ link extern ]

Sa ia boii de la bicicleta datornicilor.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2020
latka, moderator
Probabil din aceasta cauza au solicitat sa ii ajutam la deconectarea lor.

Alte discuții în legătură

Lipsa contract cu furnizor apa ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua ,nu stiu dac am postat bine dar va adresez intrbarea. Cumnatul meu locuieste la bloc ,nu si -a mai inoit contractul cu furnizorul de apa iar zilele ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa cunoasca proprietarii despre individualizarea consumului de apa rece ? AIUREA AIUREA trebuie sa cunoasca legea 241 /2006 reactualizata in 2015 art 3 j si art31(20) ! trebuie sa cunoasca ca REPARTITOARELE DE COSTURI nu fac parte din ... (vezi toată discuția)
Diferențe consum apă contor de apartament și contor general al ansamblului residențial catalin27smb catalin27smb Locuiesc într-un ansamblu rezidențial format din 8 blocuri. Fiecare apartament din complex are prevăzut un contor de apă. Fiecare bloc este prevăzut cu un ... (vezi toată discuția)