avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua

Buna ziua!In acest moment sunt acasa cu baietelul care va face 3 ani.Nu sunt angajata si as dori sa ma angajez la un Pfa cu un contract de 4 ore si dorim sa mai facem un copil.Voi putea beneficia de indemnizatie daca voi fi angajata cu 4 ore?Angajatorul va plati pentru contractul de 4 ore ca si cel de 8 ore?Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2020
Jipa2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:35, 4 Martie 2020
Nu veti beneficia de asa ceva cumulul indemnizatie cu salariu , decat daca valoarea salariului net incasat este de maxim 520, 8 lei/luna.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua!Nu doresc cumul de indemnizatie cu salariu.Vreau sa stiu daca cu contract de 4 ore as putea intra in concediu de crestere copil

Cornel Vasile a scris:

Nu veti beneficia de asa ceva cumulul indemnizatie cu salariu , decat daca valoarea salariului net incasat este de maxim 520, 8 lei/luna.

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ccc si indem.de crestere a copilului botirca_roxana botirca_roxana As dori sa stiu daca beneficiez de indem de crest a copilului daca am fost angajata timp de 4 luni cu program de 8 ore,iar acum mi s-a modificat programul la 4 ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,am și eu nevoie de o informație. timp de aproape ... Niko91 Niko91 Bună ziua,am și eu nevoie de o informație. Timp de aproape 2 ani am lucrat la 4 ore și în luna noiembrie a anului trecut am rămas însărcinată,as dori ... (vezi toată discuția)
Lucrez de 8 luni pe un contract de 4 ore. În momentul de fata ... Mirabela19 Mirabela19 Lucrez de 8 luni pe un contract de 4 ore. În momentul de fata ma gândesc la un copil și vreau sa știu dacă exista vreo varianta sa adaug la cele 8 luni ... (vezi toată discuția)