avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bună ziua,nepoții pot participa in calitate de moștenitori,la succesiunea bunicilor,dacă părinții sunt decedați,dar nu au făcut succesiunea părinților,și exista vre-o cale să oblige toți moștenitorii sa împartă cheltuielile succesorale?
Cel mai recent răspuns: Stef_74 , utilizator 11:42, 6 Martie 2020
Au decedat intai parintii sau bunicii?
Mostenitorii suporta cheltuielile ocazionate de dezbaterea succesiunii in functie de cota pe care o mostenesc. Daca nu se inteleg cu privire la acest aspect nu pot dezbate succesiunea la notar si trebuie sa mearga in instanta. (unde vor suporta cheltuielile tot in cotele pe care le mostenesc, doar ca vor plati sume mai mari si vor astepta mai mult pana la definitivarea procedurii).
Bunicii au decedat primii,
Instanta cum ii poate obliga sa plateasca cotele de cheltuieli?
Ii obliga prin hotărârea judecătorească pronunțată sa suporte cheltuielile ,onorariu avocati,taxă timbru ,costuri cu expwrtize etc.Cheltuielile vor fi mai mari în instanță astfel cum s-a menționat anterior asa ca ar fi bine sa rezolvați amiabil.
Revin cu intrebarea;Nepotii pot participa la succesiune dupa bunici,daca nu a fost facuta succesiunea dupa parinti?
La dezbaterea succesiunii dupa bunici participa nepotii insa in certificatul de mostenitor emis dupa bunici vor fi mentionati ca mostenitori parintii. Apoi, copiii sunt liberi sa dezbata mostenirea dupa parinti ca sa mosteneasca bunurile pe care acestia le-au mostenit de la bunici.
Ca notarul public sa stabileasca cine sunt mostenitorii parintilor (si prin urmare cine sunt cei care au dreptul sa participe la dezbaterea mostenirii dupa bunici) intai ar trebui emis un certificat de calitate de mostenitor dupa parinti - act similar certificatului de mostenitor care, insa, nu vorbeste de masa succesorala (bunurile ce se mostenesc) ci numai de persoanele care au dreptul de a culege mostenirea.
Deci, intr-un fel trebuie dezbatuta pe jumatate succesiunea dupa parinti, prin emiterea acestui certificat de calitate de mostenitor pentru a stabili mostenitorii parintilor. Apoi, cu participare mostenitorilor parintilor (nepotii) se dezbate succesiunea dupa bunici si devin mostenitori parintii. Apoi se continua dezbaterea mostenirii dupa parinti si devin mostenitori copiii.

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire valerius1510 valerius1510 Suntem trei frati care vom dezbate succesiunea dupa parintii decedati in anul 1978 si 1996 la Notar. Unul dintre frati nu doreste sa participe la dezbatere ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)