avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate

Buna ziua!Ma numesc Constanta A.Sunt nascuta pe data de 26.11.1963.
In urma unor probleme de sanatate am fost pensionata pe caz de invaliditate,fiind incadrata la:grad 2,diagnostic clinic-cod afectiune 127,deficienta functionala accentuata,capacitate de munca b(pierduta in totalitate),Drepturile de pensionare au fost stabilite incepand cu data de 05.02.2007;varsta 43ani,1luna,27zile;stagiu complet de cotizare(conf.lg.19/2000)30ani;stagiul de cotizare realizat 24ani si 3 luni;stagiul de cotizare necesar 18ani;stagiul potential 5ani si 9luni.
La comisia din data de 25 ianuarie 2013 codul de afectiune a fost schimbat din 127(tumora maligna)in F32(episod depresiv),celelalte incadrari ramanand la fel,inclusiv cuantumul pensiei.
La comisia din data de 10.01.2017 mi-a fost schimbata incadrarea astfel:grad 3 de invaliditate,cod afectiune tot F32,deficienta functionala medie,capacitate munca c(pierduta cel putin jumatate).In urma acestei schimbari valoarea pensiei s-a micsorat (concluzia mea a fost ca am pierdut stagiul potential, deoarece codul de afectiune F32 se inscrie la boala obisnuita si conform legii la gradul 3 de invaliditate la boala obisnuita nu se acorda stagiu;dar nu stiu daca interpretarea mea este corecta).In noua decizie de pensionare din 2017 datele sunt urmatoarele:varsta la data deciziei medicale 53ani,1luna,14zile;stagiul de cotizare necesar 25ani;varsta de pensionare ptr. limita de varsta 62ani,6luni;stagiul complet de cotizare prevazut de lege 33ani si 5luni;stagiul total de cotizare realizat 24ani,3luni.
La decizia medicala din data 09.01.2019 codul de afectiune mi-a fost schimbat din F32 in F33,C53,celelalte ramanand la fel.In lege scrie ca in situatia gradului 3 de invaliditate stagiul potential se acorda si persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza neoplaziilor,C53 facand parte dintre ele.Metionez ca pensia nu s-a modificat dupa ultima comisie cand mi s-a schimbat codul de afectiune (09.01.2019).
Intrebarea mea este daca am sau nu dreptul la stagiu potential?
Mutumesc !

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta dupa pensie de boala dorel13 dorel13 un barbat beneficiaza de pensie de boala la care se adauga si pensie (ajutor, nu stiu sigur cum ii spune) de handicap. Anul acesta implineste varsta de 65 de ... (vezi toată discuția)
Actualizare decizie medicala asupra capacitatii de munca Mircea Cristian Mircea Cristian Urmare a unei operatii de adenocarcinom la colon,in mai 2012,am fost pensionat de boala cu gradul 2 de invaliditate.Acest statut a fost valabil mai intii ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala cristina100 cristina100 buna ziua, Numele meu este Cristina , locuiesc in Bucuresti, am si eu o intrebare: Ce pot face ca mama mea care este bolnava ( cardiaca, ... (vezi toată discuția)