Buna ziua, sunt vaduva din 21 mai 2019 cand sotul a avut atac de cord. Am doi copii: un baiat ce sta in Cluj si o fata ce este casatorita si cu doi copii, fiind rezidenta in Japonia. Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa facem: - prima data sa facem declaratii de acceptare a mostenirii si apoi succesiunea? Fiica mea mea cum trebuie sa procedeze tinand cont ca nu stie exact cand ar putea ajunge in tara ca sa fie de fata la susccesiune? De ce acte are ea nevoie ? Va rugam sa ne sfatuiti ce trebuie sa facem. Am fost la birou notarial dar de fiecare data cand am fost mi s-a spus altceva si nu mai stiu ce sa iau in considerare.
Cu multe multumiri, Corina Chirila
Trebuie să deschideți succesiunea la unul din Birourile Notariale din circumscripția unde și-a avut ultimul domiciliu defunctul. Se merge cu certificatul de deces, certificatul de căsătorie, certificatele de naștere ale copiilor, certificatul de căsătorie al fiicei, actele de proprietate a bunurilor imobile și mobile (comune și personale), certificatele emise de direcțiile de impozite și taxe privind situația debitelor, extrase de cont bancar, dacă e cazul, etc. Apoi vă trebuie doi martori, care l-au cunoscut pe defunct, declarațiile descendenților. Deci, până pe 20 mai 2020 trebuie să deschideți succesiunea, apoi urmează dezbaterea ei. Legat de fiica dumneavoastră, rămâne să stabiliți cu notarul, important e să deschideți acea succesiune.
Fiica dvs poate sa dea o declarație expresă de acceptare a succesiunii la consulat/ambasada din JPN iar dvs la un notar din.orasul unde domiciliati.Daca dezbateti succesiunea în termen de 2 ani de la decesul soțului nu platiti impozitul de 1%din valoarea masei succesorale,în rest nu va grăbește nimeni .Mai mult decat atat fata dvs poate sa nici nu fie prezentă e suficient sa dea o procura specială tot la consulat dvs sau oricui pt a fi reprezentată la dezbaterea succesiunii.
In primul rand, discutați cu fiica dvs daca are pretentii la succesiune, daca o accepta și își însușeste calitatea de moștenitor.
Dacă nu o intereseaza niciun bun din masa succesorala, să meargă la Consulat și să dea o declarație de renunțare la mostenire, pe care ulterior să v-o trimită în țară.
Dacă are pretentii la succesiune, tot la Consulat sa întocmească o procura speciala prin care va imputerniceste pe dvs sau pe frate sau o altă persoană, să o reprezinte la dezbaterea succesiunii după tata.
Dezbatere succesiune
Sere
Buna ziua. Socrul meu a decedat acum 4 luni. Din casatorie rezulta 2 copii care la randul lor au cate 2 copii. Fartele sotului deci unul din copii socrului ... (vezi toată discuția)