avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Buna ziua. Socrul meu a decedat acum 4 luni. Din casatorie rezulta 2 copii care la randul lor au cate 2 copii. Fartele sotului deci unul din copii socrului vrea sa faca imediat aceasta succesiune. Noi nefiind in tara ne cere procura facuta la consulatul roman si actele necesara. Eu am propus sa mai astepte pana la anul cand venim in tara ptr ca termenul limita este de doi ani de la deces daca el vrea sa evite sa plateasca 1% in plus pe impozit. Ce ne sfatuiti?Este mai bine sa fim prezenti si noi la notar ptr aceasta succesiune? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:08, 26 Mai 2017
Despre ce termen limta si ce impozit vorbiti? Si despre care "noi"? Doar sotul dvs. este succesor si e bine macar sa accepte succesiunea prin declaratie data la consulat ca sa evitati apostila si traducerea, deci costuri suplimentare. Termenul de acceptare e de 1 an (1103 Cod Civil). Sotul poate imputernici pe cineva din tara, prin procura facuta tot la consulat, sa il reprezinte la succesiune. Soacra a decedat sau traieste inca sau erau divortati?
Asa este, termenul pt a beneficia de impozitul de 1% din valoarea masei succesorale este de 2 ani de la decesul defunctului. Însă soțul dvs TB sa-și exercite opțiunea succesorala în termen de 1 an de la data decesului tatălui sau. Poate da o declarație în acest sens la consulat. Ii tb. certificatul de deces al defunctului. 1. Primul pas - declarație de acceptare a succesiunii la consulat pe care tb sa o dea soțul dvs. 2. Al doilea pas - dacă se dorește a se beneficia de acel impozit redus de 1% succesiunea se va putea dezbate oricând în cursul termenului de 2 ani de la data decesului socrului dvs. Deci nu e obligatoriu și nici urgent sa faceți procura pt a fi reprezentat soțul dvs la dezbaterea succesiunii, din moment ce veți veni în tara la anul și încă o sa va încadrați în acel termen de 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cand unul dintre mostenitori este rezident in japonia Chirila Corina Chirila Corina Buna ziua, sunt vaduva din 21 mai 2019 cand sotul a avut atac de cord. Am doi copii: un baiat ce sta in Cluj si o fata ce este casatorita si cu doi copii, ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire gigelas gigelas Buna ziua, Va rog sa-mi raspunda cineva la urmatoarea intrebare: O familie compusa din:sot,sotie si doi copii. Sotul a decedat in urma cu 1,8 ani. A ramas ... (vezi toată discuția)