avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Corectare tată în certificat de naștere adult
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Corectare tată în certificat de naștere adult

Bună ziua,

* Sunt major.
* În certificatul de naștere am înscris ca tată primul soț al mamei.
* Mi s-a spus întotdeauna — și am motive să cred — că adevăratul tată este al doilea soț, actual. În alte cuvinte, și eu și ambii părinți adevărați suntem de aceeași părere.

1. Cum se poate corecta certificatul de naștere ? În special, este nevoie de test ADN ? V-aș fi recunoscător pentru o explicație pas cu pas; am citit despre Art. 420 Cod Civil și am plecat mai confuz decât la început.
2. Este posibil să nu fie citat/implicat fostul soț în nicun fel ? Avem motive personale să nu mai vrem să-l vedem vreodată.
3. Este posibil să-mi păstrez numele de familie actual ? Fiind major, am nenumărate lucruri pe acest nume, inclusiv o diplomă la care nu pot să cer o înlocuire.

Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: catevaintrebari , utilizator 21:19, 25 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu e vb de o corectare a certificatului, ca nu e ceva gresit in el. Trebuie promovata o actiune de tagada de paternitate, poti face asta pana la maxim 21 de ani, adica 3 ani de la majorat.
Il veti actiona pe tatal din acte in judecata, nu ai cum sa nu il implici ca trebuie sa faca test adn si nu poti pastra apoi nici numele ca nu vei mai avea nicio legatura cu persoana,, se va emite alt certificat si daca vrea tata sa te recunoasca, o poate face la starea civila.

ps, speta nu are nicio legatura cu art 420
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2020
gi-jane2, moderator
Scuze pentru răspunsul întârziat. Am mult peste 21 de ani; care este procedura ? De asemenea, de ce trebuie să dau în judecată și să forțez la test ADN tatăl din acte, în loc de tatăl adevărat care este cooperant ? Evident testul său cu rezultat pozitiv ar însemna deasemenea rezultat negativ pentru cel dintâi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
2020 minus „mult peste 21 de ani” = secolul trecut

Nu are rost să vă uitați prin Codul civil ce nu fusese „născut încă” (intrat în vigoare) la vremea când v-ați născut dvs. Nu este aplicabil. Acțiunea trebuie întemeiată pe vechea legislație (C. fam).

Problema poate fi rezolvată prin promovarea de către dvs. a unei acțiuni în tăgadă de paternitate. (Și eu cred că poate fi depășită problema prescripției, dar e mult de povestit).

Pârâtul din acțiune este tatăl din actul dvs. de naștere. De ce? Pentru că scopul acestei acțiuni este acela de a înlătura, prin hotărâre judecătorească, filiația stabilită anterior (în baza legii) față de el (soțul mamei).

După înlăturarea filiației anterioare, dvs. deveniți copil din afara căsătoriei și vă puteți stabili filiația față de tatăl dvs. adevărat. Cum? Se poate și printr-o simplă declarație de recunoaștere din partea acestuia. (Nu e nevoie să vă judecați cu el, nu e nevoie de test adn... Dar e neapărat necesar să existe mai întâi o hotarâre judecătorească de admitere a acțiunii în tăgadă de paternitate. Altfel, declarația lui nu e valabilă).
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2020
romascanu, moderator
Mulțumesc pentru clarificare. (Mi se pare cu totul de-a-ndoaselea, dar legea este ce este)

1. Puteți să-mi explicați vă rog ce ar mai fi „de povestit” ?

2. Cum se înlătură filiația ? Pârâtul este forțat la test ADN pe cheltuiala mea ?

3. Nu-mi amintesc unde am citit că acțiunea poate fi introdusă de tatăl biologic. Nu este valabil în situația mea ?

4. Ce fac dacă nu cunosc decât numele fostului soț înscris în certificatul meu de naștere ? Nu sunt sigur că pot să descopăr unde locuiește.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)