avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare copii

Buna seara.

Fratele meu si sotia lui au decis sa se desparta, urmand sa se depuna actele de divort. Ea a insistat foarte mult ca el sa ii faca o procura sa o lase sa plece impreuna cu cei 2 copii minori in Spania, la mama ei, pentru o perioada de 10 luni. Au facut procura, urmand ca ea sa plece spre sfarsitul lunii martie, insa a 2-a zi dupa ce a avut procura in maini si-a luat bilete si a plecat iar cererea de divort nu a fost inca inaintata. Ce se intampla daca la expirarea celor 10 luni de zile pentru cat are procura data, ea nu se va intoarce in tara cu copiii ? Ce masuri legale poate lua fratele meu pentru a isi readuce copiii in tara ?

Multumesc !
Din moment ce a fost de acord sa plece 10 luni ce credea ca se întâmplă? În 10 luni, copii mici se obișnuiesc și își formează anumite obiceiuri, e greu sa ii mai rupi de un anumit loc. Era logic ca vor rămâne acolo.
Cel mai bine ar fi sa introducă divorț și sa ceara program mai amplu cu copii în vacante.
Cel mai probabil nu va putea face nimic când expira procura pentru ca mama în acțiunea de divorț va spune ca minorii sunt la ea și domiciliul e în Spania și cu asta basta,va cere ca domiciliul sa se stabilească direct acolo.
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2020
When, utilizator
Formulati o actiune de inapoiere, fondata pe aspectele civile ale rapirii internationale, potrivit Conventiei de la Haga (1980).
Daca fratele vrea, poate inainta de acum divortul, nu trebuie sa astepte 10 luni sa vada daca se mai intoarce, timpul nu curge in favoarea sa, daca ea vrea sa se stabileasca acolo.
Faptul ca si-a dat acordul pt vizita, nu are importanta, daca voia sa se stabileasca in Spania, cerea asta in instanta si reusea pana la urma.
Ce varsta au copiii ? Conteaza si ce relatie aveti cu copiii, in functie de mai multe criterii, puteti cere ca locuinta copiilor sa fie la dvs.
Daca au plecat pt 10 luni, inseamna ca nu au scoala, sunt de varsta mica, asa ca sansele fratelui sunt la fel, mici, mici.


Nu inteleg de ce si-a dat acordul ca cei mici sa stea plecati de langa el 10 luni !
Daca nu vrea sa inainteze divortul, cine stie.. poate stand separat, ajung sa se inteleaga mai bine si in final sa se impace. Daca nu si nu se intorc copiii in 10 luni, poate face plangere pt rapire si sa ceara inapoierea copiilor, insa daca se analizeaza si se constata ca interesul copiilor e sa ramana cu mama in Spania, mai ales ca stau acolo de 10 luni.. plangerea. nu va avea urmari.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
gi-jane2, moderator
Depinde de multe lucruri in astfel de cazuri.
Nu exista o formula universal valabila ci o varianta de caz.
Fiecare caz are sprecificul lui si trebuie actionat in concret.
Dreptul este plin de capcane juridice...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura Marcu.Cristina Marcu.Cristina Buna ziua.Fiul meu are 14ani și 7 luni.la vara vrea sa plece la fratele lui în Austria..și îmi trebuie procura de la tara lui pt a ieși din țară și ... (vezi toată discuția)
Mutare minor in germania dianagermania2020 dianagermania2020 Buna ziua! Este adevarat ca, conform noului cod civil, daca eu m-am mutat in Germania si aduc cu mine fetita minora, in varsta de 9 ani, doar cu procura de ... (vezi toată discuția)
Revenire in tara cu copii elena.panaite elena.panaite Buna ziua, Cum se poate intoarce in tara mama impreuna cu cei doi copii daca sunt plecati in Italia? Mentionez ca tatal copiilor isi loveste sotia de fata cu ... (vezi toată discuția)