avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform Deciziei CCR nr. 702/31.10.2019

Sunt beneficiarul indemnizatiei primită în baza legii nr.8/2006 si pensionar de invaliditate, iar in luna iunie indeplinesc conditiile de varsta legala si stagiu complet de cotizare si vreau sa stiu daca odata cu stabilirea pensiei pentru limita de varsta ,ca inscriere initiala la pensie conform deciziei CCR 702/2019, mi se stabileste si indemnizatia conform art.1 alin.2 coroborat cu art.9 din legea nr.8/2006, având în vedere că pensia de invaliditate la care se raportează in prezent indemnizatia nu va mai exista odata cu intrarea în vigoare a pensiei pentru limita de varsta, iar cuantumul indemnizatiei ar urma să se modifice ori de câte ori se va modifica pensia pentru limita de varsta in vigoare ca urmare a modificării punctului de pensie ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:30, 24 Iulie 2023
Domnule Carp ! Legea nu spune că acordarea pensiei de invaliditate reprezintă înscrierea initială la pensie ci casele de pensii si dvs. ati interpretat legea in acest sens , total eronat . Este adevărat că va dispărea indicele de corectie dar pensionarii care au fost pensionati pentru invaliditate trebuie să beneficieze de recalcularea cuantumului pensiei pentru limită de varstă .
CCR - spune:
......
Prin urmare, Curtea apreciază că această sintagmă legală este constituțională doar în măsura în care se interpretează că pentru persoanele care au obținut pensie de invaliditate potrivit Legii nr. 19/2000 înscrierea inițială la pensie se referă la momentul când stabilirea pensiei a avut loc pentru prima oară în condițiile Legii nr. 263/2010, respectiv atunci când a fost acordată pensia pentru limită de vârstă.
Eu nu-mi pot permite sa interpretez altfel decat spune CCR.
D-voastra interpretati cum doriti.
Nici pe d-voastra nu o sa va contrazic.
Pe d-voastra va intereseaza si alte probleme ale pensionarilor,inafara de indicele de corectie care este in "Moarte Clinica" ?
La data de 01/01/2024 va disparea ca si notiune si se vor disparea si efectele lui pentru viitor.
D-voastra ati rezolvat vreun dosar de pensie stiind sa interpretati corect legislatia ?
Eu, de exemplu prin interpretarea eronata a legislatiei am rezolvat cateva sute de dosare ale pensionarilor.
Va doresc mult succes in ceea ca v-ati propus sa obtineti din notiunea de "Indicede corectie" !
Subiectul pentru mine ramane inchis.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2023
Carp Mircea, utilizator
Domnule Carp ! Nu vreau să intru în polemică cu dvs. dar vă spun că , fără să am studii juridice , mi-am rezolvat propria situatie referitoare la aplicarea indicelui de corectie la transformarea pensiei de invaliditate acordate in temeiul Legii nr. 263/2010 în pensie pentru limită de vârstă , in anul 2021 . Astfel , cuantumul pensiei mi-a fost recalculat prin utilizarea indicelui de corectie de 1,41 , valabil în anul 2021 , fată de indicele de corectie de 1,07 valabil în anul 2015 când mi s-a acordat pensia de invaliditate . Si să stiti că mă interesează si alte probleme din legea pensiilor . Spre exemplu , am invocat exceptia de neconstitutionalitate , iar sesizarea Curtii Constitutionale mi-a fost admisă de Tribunalul Neamt , a dispozitiilor din OUG nr. 8/2021, nr. 125/2021 si 168/2022 care se referă la prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 127/2019 si la modificarea valorilor punctului de pensie prevăzute de această lege , ceea ce a condus la diminuarea cuantumului pensiilor tuturor românilor . Si dacă exceptia de neconstitionalitate va fi admisă de Curtea Constitutională ( si sunt convins că da având în vedere considerentele Deciziei CCR nr. 650/2022 ), atunci toti pensionarii vor beneficia de recalcularea pensiilor , prin utilizarea valorilor punctului de pensie stabilite de forma initială a Legii nr. 127/2019 . Ce spuneti , e bine ? Dvs. v-ati gândit la aceste aspecte ? Ce părere aveti ?
Nici eu nu am studii juridice.
Am castigat 46 de procese in care la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat un stagiu complet de 20, in loc de 30 ani.Adica o majorare de 50%.Mai precis, un plus de 1,25(medie) la punctajul mediu anual.Adica:1,25x1785=2232 lei/luna/brut in plus la fiecare din cele 46 pensii.50% la 46 de pensii incepand cu 01/10/2018 data intrarii in vigoare a legii 221/2018.Pentru cei 46 au mai fost si aproximativ 5 ani din urma cu o majorare medie de 7-8%.Inafara de cei 46, mai am cel putin 200 de pensionari la care le-am castigat diferente si majorari de pensii.Diferenta dintre noi este urmatoarea:D-voastra va luptati pentru modificarea legislatiei.Eu ma lupt pentru aplicarea corecta a legislatiei.Sunt multumit de rezultatele mele..Acestea sunt si satisfactiile mele pe acest domeniu.Mentiune:Ma pot impune in fata oricarei case judetene sau locale din Romania, atunci cand rezolvarea este de competenta lor.Deocamdata cred ca am rezolvat dosare in cel putin 20 de case locale si judetene.In ultimul dosar rezolvat am majorat punctajul mediu anual de la 1,47502, la 2,07978.Urmeaza sa intre in plata in august 2023 impreuna cu restantele cuvenite.Proba se regaseste pe un grup de pensjionari.Asadar:Fiecare cu misiunea lui.Va urez in continuare mult succes!
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indice de corectie peflori peflori decizie de pensie anticipata partiala emisa in iulie 2019, calculata cu indice de corectie 1,2, nepusa in plata, este modificata in decizie de pensie la ... (vezi toată discuția)
Indice de corecție pensie Angela. Șandru Angela. Șandru Soțul meu sa pensionat pe caz de boala in 20.11.2000 și a ieșit la limita de vârstă pe 25.01.2019 cu indice de corecție 0.00. E posibil sa nu aibă ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul ... emil.calarasu emil.calarasu Bună seara ! Ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul de calcul al pensiei, indicele de corecție potrivit Deciziei CCR nr. 702/2019 ? (vezi toată discuția)