avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform Deciziei CCR nr. 702/31.10.2019

Sunt beneficiarul indemnizatiei primită în baza legii nr.8/2006 si pensionar de invaliditate, iar in luna iunie indeplinesc conditiile de varsta legala si stagiu complet de cotizare si vreau sa stiu daca odata cu stabilirea pensiei pentru limita de varsta ,ca inscriere initiala la pensie conform deciziei CCR 702/2019, mi se stabileste si indemnizatia conform art.1 alin.2 coroborat cu art.9 din legea nr.8/2006, având în vedere că pensia de invaliditate la care se raportează in prezent indemnizatia nu va mai exista odata cu intrarea în vigoare a pensiei pentru limita de varsta, iar cuantumul indemnizatiei ar urma să se modifice ori de câte ori se va modifica pensia pentru limita de varsta in vigoare ca urmare a modificării punctului de pensie ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:30, 24 Iulie 2023
negru daniel
Ce argument / e aveti cand spune ti " dar esti sigur ca vei castiga ??? " eu stiu ca deciziile / hotararile CCR sunt obligatorii si cine nu le respecta ... eu stiu ca pana in acest moment nu au fost cazuri , daca cunoasteti situatii in care nu au fost respectate deciziile CCR , va rog sa le prezentati .
argumentul este chiar raspunsul domnului Zegrean , care nu spune clar ca va castiga si ca decizia apartine domnului daca promoveaza actiunea in instanta ,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE
Decizia 11/2015

În numele legii
D E C I D E:
Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Ploiești.
Stabilește că, în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor………………………….,
stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 este:
- 20 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa I de muncă; și
- 25 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa a II-a de muncă, conform art. 14 din Legea nr. 3/1977, cu modificările și completările ulterioare;

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 mai 2015.


In concluzie:
Ai 20 de ani lucrati in grupa I si ti-ai deschis drepturile pe legea 3/1977(inainte de 01/04/2001), raportarea punctajului mediu anual trebuie sa se faca la un stagiu complet de 20 de ani.
Ai 25 in grupa II, raportarea trebuie facuta la un stagiu complet de 25 de ani.
Aceste raportari la 20, respectiv la 25 ani se fac doar in urma unor hotarari judecatoresti definitive.

Decizia este clara si nu lasa loc de interprerari.
De ce credeti ca in aceste conditii nu se poate castiga in instanta ?


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
negru daniel
Aceste decizii ale CCR sunt general obligatorii , d-l Zegrean spune ca ai posibilitatea de a te adresa instantelor de judecata numai in cazul ca cineva de la casa de pensii nu respecta legea si ca nu stie cat v a fii castigul in urma procesului si este normal .
Acest lucru depinde de punctajul fiecarui individ dupa cat a contribuit
Nu imi dau cu parerea , dar sunt convins ca ca nicio instanta nu v a da aviz negativ atata timp cat decizia despre care vorbim este obligatorie
Intrebarea care se pune este cand se v a aplica ! sa speram ca se va rezolva situatia actuala si urmeaza si aplicarea legii respective
dupa perioada de urgenta sper sa primesc un raspuns de la Casa Nationala de Pensii si il voi comunica pt a sti in final cum interpreteaza Deciziile CCR

Alte discuții în legătură

Indice de corectie peflori peflori decizie de pensie anticipata partiala emisa in iulie 2019, calculata cu indice de corectie 1,2, nepusa in plata, este modificata in decizie de pensie la ... (vezi toată discuția)
Indice de corecție pensie Angela. Șandru Angela. Șandru Soțul meu sa pensionat pe caz de boala in 20.11.2000 și a ieșit la limita de vârstă pe 25.01.2019 cu indice de corecție 0.00. E posibil sa nu aibă ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul ... emil.calarasu emil.calarasu Bună seara ! Ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul de calcul al pensiei, indicele de corecție potrivit Deciziei CCR nr. 702/2019 ? (vezi toată discuția)