avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Sechestru pe jucatorii de fotbal - e legal sau nu?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Sechestru pe jucatorii de fotbal - e legal sau nu?

Titlul nu e o gluma, vine de aici: [ link extern ]

Directia Generala a Finantelor Publice din Arges a pus sechestru asigurator pe 12 jucatori de fotbal care apartin de gruparile FC Arges, Dacia Mioveni (Liga 2) si Inter Curtea de Arges (Liga 1) in contul datoriei pe care cele trei echipe le au catre stat.
[...]
"Organele de control au constatat ca exista o diferenta intre suma virata la bugetul de stat si suma datorata. In aceasta situatie, s-a luat masura sechestrului asigurator. Este vorba de o masura asiguratorie, stabilita pana la clarificarea situatiei, nu de o executare", a declarat Dorin Falca, directorul DGFP, citat de Mediafax.
[...]
Reprezentantii fiscului au explicat masura prin faptul ca o parte dintre jucatori apar in actele contabile ca imobilizari, fiind cumparati pe baza de factura. Sechestul se poate pune pe conturi, dar si pe mijloace fixe, obiecte de inventar sau imobilizari.

Este legala incadrarea fiscala a jucatorilor? Este legala masura sechestrului? E intemeiata justificarea prezentata?

Desigur, discutam in ideea ca articolul surprinde corect masura luata si declaratiile fiscului, nu sunt relevante aspectele fotbalistice aici.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 12:39, 12 Decembrie 2009
O situatie absolut hilara. . Insa, oare nu era predictibil ca se va ajuinge si aici? acesti jucatori sunt cumparati si ca atare fac parte din patrimoniul clubului respectiv. Cumpararea acestor jucatori , in opinia mea , este echivalenta cu sclavia . Acest mod de a aduce jucatori de valoare in echipa, mi se pare a fi o reminiscenta a sclaviei. Adica ii cumperi si devin proprietatea ta. Si poati sa-i vinzi la randul tau. NU este cumva , acest comert cu oameni, o forma a comertului cu sclavi? poate suna ciudat, dar mie asa mi se pare . Trist. Sunt curioasa daca i-au luat si in custodie si le-au pus eventual si sigilii.
Putem largi discutia si la achizitie, mai ales ca, din cate stiu, se plateste si TVA!
Exista baza legala pentru aceasta solutie de "vanzare/cumparare" desi in dreptul romanesc persoana nu poate fi apropriata?
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Interesant subiect. Consider ca sechestrul asigurator pus asupra "jucatorilor ca imobilizari", poate fi legal numai atata timp cat se refera la valoarea de achizitie si/sau de transfer a acestora ca valori scriptice, ingradind numai actele de vanzare sau de transfer, adica numai acele acte de valorificare a acestora, iar nu libertatile persoanei si cele cetatenesti, ceea ce de altfel, sunt sigur ca s-a avut in vedere.
De altfel, orice acte juridice care ar incalca aceste libertati, precum si orice alte legi de ordine publica, nu numai ca sunt nule de drept, dar pot deveni, in circumstantele si conditiile cerute de lege, chiar fapte penale (a se vedea de ex. lipsirea de libertate in mod ilegal/ art.189 C.pen.)
Haideti sa nu discutam despre libertatile cetatenesti, cu siguranta nu asta s-a avut in vedere iar persoanele in cauza nu au fost imobilizate fizic. Ma intereseaza statutul juridic si legalitatea actelor intreprinse din punctul de vedere al legii civile si fiscale.
Vanzarea-cumpararea jucatorilor de fotbal (si nu numai) nu constituie acte de apropiere in sensul transferului de proprietate a unei persoane ci numai de transfer al unor obligatii contractuale de a desfasura munca intr-un anumit club pt. o anumita perioada, adica o obligatie de a contracta urmata de un contract de munca pe o perioada determinata, cu clauzele specifice. Asta din punct de vedere al dreptului muncii si al celui civil.
Din punct de vedere fiscal, valoarea transferului, ca suma aducatoare de profit, este normal sa fie supusa impozitarii.
Cand ajungem insa la TVA care se aplica, in conformitate cu prevederile Codului fiscal (art.126 raportat la art.127 al.(1) si (2)), termenul "bunuri" trebuie inteles in acest caz ca bunuri necorporale (aptitudinile si calitatea jocului). Asa interpretez eu aspectul juridic al incheierii acestor acte.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters36411, utilizator

Alte discuții în legătură

Poate un avocat reprezenta interesele unui sportiv? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Din cate stiu, interesele sportivilor se reprezinta de catre impresari acreditati, in baza contractului de impresariere, insa poate si un avocat sa faca ... (vezi toată discuția)
Legitimatie club fotbal tilvarionut tilvarionut Buna ziua! Imi cer scuze daca am postat in sectiunea gresita, insa nu stiu exact unde s-ar incadra mai bine acest subiect. Un jucator de 12 ani este ... (vezi toată discuția)