avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legitimatie club fotbal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legitimatie club fotbal

Buna ziua! Imi cer scuze daca am postat in sectiunea gresita, insa nu stiu exact unde s-ar incadra mai bine acest subiect.

Un jucator de 12 ani este legitimat la un club de la varsta de 8 ani. Acum doreste sa mearga la un alt club, din aceeasi localitate (Focsani).
La noul club, i s-au cerut legitimatia si un acord de transfer eliberat de fostul club.
Antrenorul de la fostul club mi-a cerut o suma de bani pentru eliberarea acestora, lucru ce nu mi s-a parut a fi corect, avand in vedere ca timp de 4 ani am platit o taxa lunara.
In final am platit suma ceruta si am primit actele respective, INSA a omis sa specifice in acordul de transfer ca "in viitor, nu va avea niciun fel de pretentii financiare".

Aici este problema; fostul antrenor refuza sa renunte la eventualele pretentii; si aici cred ca este vorba despre drepturile de formare, in cazul in care jucatorul va ajunge profesionist.
In acest caz, noul club nu-l va legitima si cred ca au dreptate, deoarece in cazul in care copilul ajunge jucator profesionist ei au muncit de pomana, indemnizatia de formare fiind primita de primul club la care a fost legitimat.

Fostul antrenor, pentru a-mi elibera o hartie in care renunta la aceste drepturi, mi-a cerut suma de 6000 de lei.
Cand i-am zic ca-i voi oferi aceasta suma cu conditia de a-mi garanta ca jucatorul va deveni profesionist de cel putin divizia B, A REFUZAT, motivand ca nu poate garanta. ATUNCI PENTRU CE IMI CERE ACESTI BANI?

Va rog sa ma indrumati cum pot obtine independenta jucatorului fata de fostul club. Cu ce drept fostul antrenor il poate retine.
Cum trebuie sa procedez pentru a primi acorudul de transfer completat in totalitate, incluzand acea clauza cum ca fostul antrenor nu va avea niciun fel de pretentii financiare.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tilvarionut , utilizator 10:02, 11 Mai 2009
1. Cred ca problema dvs. este de competenta As.Jud. de Fotbal sau a FRF. Pentru fotbalistii legitimati sunt regulamente specifice.
2. Poate un jurist de pe forum sa fi lucrat in domeniu si sa va ajute.
Este greu de obtinut acest lucru ... intrucat , daca va ajunge jucator profesionist atunci toata lumea va avea anumite pretentii pentru formarea acestuia.
Cel mai bine este sa va adresati FRF, in acest sens.
Imi puteti spune cum pot lua legatura cu FRF?
Am gasit un articol pe blogul domnului Ionaitoaia, in care spunea ca in 2006, FRF a adaugat in ROAF, art.20 : “jucătorii în vîrstă de pînă la 15 ani legitimaţi la cluburi care percep taxe sau contribuţii pentru instruirea lor pot solicita încetarea legitimării la aceste cluburi şi legitimarea la alte cluburi. Cluburile care percep astfel de taxe sau contribuţii nu au dreptul la compensaţii de formare pentru jucătorii respectivi”

Unde pot gasi ROAF? Vreau sa aflu macar daca este valabila aceasta modificare din art. 20

Multumesc pentru raspunsuri si timpul acordat.
1. Toate regulamentele aflate in vigoare le gasiti aici: [ link extern ]
Regulamentul care va intereseaza pe Dumneavoastra este RSTJF (Regulamentul privind Statutul si Transferul Jucatorilor de Fotbal) si nu ROAF (Regulament de Organizare a Activitatii Fotbalistice).

2. Intr-adevar este adevarata informatia pe care o aveti, numai ca trebuie sa faceti dovada faptului ca ati achitat taxe cu documente financiar contabile (chitante, ordine de plata, etc) , in caz contrar nicio Comisie nu va va da dreptate.
De asemenea, trebuie precizat ca articolul referitor la jucatorii sub 15 ani care au platit taxe la fostul club a fost modificat, iar in formularea actuala fostul club daca a perceput taxe va putea primi doar 50 % din cuantumul indemnizatiei de formare.

3. Avand in vedere situatia existenta, si mai ales faptul ca jucatorul are doar 12 ani si implicit nimeni nu poate garanta ca va ajunge profesionist, va sfatuiesc sa il lasati sa joace in continuare ca amator, si doar in situatia in care va confirma, clubul care ii va face contract, schimbandu-i statutul in profesionist, va plati si indemnizatia de formare avand certitudinea ca intr-adevar nu este o cheltuiala inutila.
Doresc sa va mai precizez faptul ca indemnizatia de formare se datoreaza cluburilor la care jucatorul a fost legitimat cu titlu definitiv incepand cu varsta de 12 ani si terminand cu varsta la care i-a fost schimbat statutul dar nu mai mult de 23 de ani. De asemenea, cuantumul indemnizatiei de formare va fi impartit intre cluburile la care jucatorul a evoluat in perioada mai sus-mentionata, in functie de durata legitimarii la fiecare club in parte.

In concluzie, in situatia Dumneavoastra, avand in vedere ca jucatorul are 12 ani si a plecat de la primul club la care a evoluat, daca v-a incheia un contract cu un alt club peste, sa zicem, 3 ani, doar o mica parte din indemnizatia de formare va fi datorata acestui prim club.
Domnule Nameless, credeti-ma ca m-ati linistit si m-ati ajutat foarte mult. Am mai cerut ajutor si pe alte forumuri cu subiect sportiv insa n-am primit decat descurajari. Inainte de a continua, dati-mi voie sa va multumesc!

Sa recapitulez ceea ce am inteles, in final: ultimul meci oficial, al sau, la primul club, a fost inaintea implinirii varstei de 12 ani. In acest ultim an, el s-a antrenat la noul club, FARA a fi legitimat la acesta. (figurand in continuare legitimat la primul club). In acest moment, dupa aprox. 8 luni de la implinirea varstei de 12 ani este legitimat la noul club.
In cazul in care va ajunge jucator profesionist, indemnizatia de formare i se cuvine primului club intr-un procent direct proportional cu perioada de aprox. 8 luni, perioada in care figureaza ca legitimat la primul club, de la implinirea celor 12 ani.
Daca am inteles bine, atunci noul club nu mai are de ce sa-si faca griji pentru eventualele drepturi de formare si va fi acceptat in continuare in lot, ceea ce ne doream.

Considerand ca m-ati lamurit cu aceasta prima problema, va mai deranjez cu un singur lucru.
Ati sesizat vrun articol care contravine sumei cerute de fostul antrenor pentru eliberarea legitimatiei si acordului de transfer? Mi se pare normal ca un club, care percepe taxa lunara pentru pregatirea jucatorului, sa fie obligat sa-i elibereze acestuia legitimatia si acordul de transfer FARA A-I SOLICITA O SUMA DE BANI.


Recunosc ca ar fi trebuit sa citesc mai bine regulamentul, inainte de a va adresa alte intrebari, insa pana acum nu am gasit ceva concret, de aceea ma bazez pe experienta dumneavoastra.

Va multumesc inca o data pentru ajutor si pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
tilvarionut, utilizator

Alte discuții în legătură

Legitimație club fotbal NewName NewName Bună ziua!Am și eu o întrebare.O jucătoare de fotbal dorește să plece de la clubul la care este legitimată la un alt club.Cum poate proceda,dacă ... (vezi toată discuția)
Poate un avocat reprezenta interesele unui sportiv? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Din cate stiu, interesele sportivilor se reprezinta de catre impresari acreditati, in baza contractului de impresariere, insa poate si un avocat sa faca ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu o scoala de fotbal Cojoc Cojoc Am un baiat de 14 ani, legitimat la un club de fotbal de juniori. E membru in acest club de aproape 6 ani. S-a platit o cotizatie de membru, in fiecare luna, ... (vezi toată discuția)