avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legitimatie club fotbal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legitimatie club fotbal

Buna ziua! Imi cer scuze daca am postat in sectiunea gresita, insa nu stiu exact unde s-ar incadra mai bine acest subiect.

Un jucator de 12 ani este legitimat la un club de la varsta de 8 ani. Acum doreste sa mearga la un alt club, din aceeasi localitate (Focsani).
La noul club, i s-au cerut legitimatia si un acord de transfer eliberat de fostul club.
Antrenorul de la fostul club mi-a cerut o suma de bani pentru eliberarea acestora, lucru ce nu mi s-a parut a fi corect, avand in vedere ca timp de 4 ani am platit o taxa lunara.
In final am platit suma ceruta si am primit actele respective, INSA a omis sa specifice in acordul de transfer ca "in viitor, nu va avea niciun fel de pretentii financiare".

Aici este problema; fostul antrenor refuza sa renunte la eventualele pretentii; si aici cred ca este vorba despre drepturile de formare, in cazul in care jucatorul va ajunge profesionist.
In acest caz, noul club nu-l va legitima si cred ca au dreptate, deoarece in cazul in care copilul ajunge jucator profesionist ei au muncit de pomana, indemnizatia de formare fiind primita de primul club la care a fost legitimat.

Fostul antrenor, pentru a-mi elibera o hartie in care renunta la aceste drepturi, mi-a cerut suma de 6000 de lei.
Cand i-am zic ca-i voi oferi aceasta suma cu conditia de a-mi garanta ca jucatorul va deveni profesionist de cel putin divizia B, A REFUZAT, motivand ca nu poate garanta. ATUNCI PENTRU CE IMI CERE ACESTI BANI?

Va rog sa ma indrumati cum pot obtine independenta jucatorului fata de fostul club. Cu ce drept fostul antrenor il poate retine.
Cum trebuie sa procedez pentru a primi acorudul de transfer completat in totalitate, incluzand acea clauza cum ca fostul antrenor nu va avea niciun fel de pretentii financiare.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tilvarionut , utilizator 10:02, 11 Mai 2009
1. Nu are nicio importanta ultimul meci jucat pentru un club. Importanta au doar mentiunile din fisa sportivului si anume perioada de timp in care figureaza legitimat la un anumit club. Va rog sa retineti ca este foarte important si momentul la care i se va face contract jucatorului. Daca a stat 8 luni dupa implinirea varstei de 12 ani la un club, si apoi la 13 ani, deci 4 luni mai tarziu i se face contract - este evident ca primul club va beneficia de indemnizatia de formare. Deci, cel mai important este momentul la care jucatorul va deveni profesionist, abia atunci v-as putea spune exact care este situatia.


2. Niciun club nu poate fi OBLIGAT sa elibereze un Acord de Transfer. De obicei Acordul de Transfer se elibereaza in momentul in care toate cele 3 parti implicate (club cedent, club cesionar si jucator - conform RSTJF) ajung la o intelegere (Acord). Faptul ca vi s-a cerut o suma de bani pentru ca jucatorul sa fie lasat sa plece nu are nicio acoperire regulamentara, dar nici nu puteti rezolva aceasta problema pe cale sportiva. In functie de documentele pe care le aveti puteti acuza eventual reprezentantul fostului club de evaziune fiscala. Dar aici sunt mai multe de discutat.
Punctul 1 l-am inteles perfect. Va multumesc pentru explicatiile clare.

Referitor la punctul 2, detin doar o chitanta pe care scrie "Asociatia de fotbal club sportiv Unirea"; nu-mi amintesc exact si nu o am acum in fata. Iar la reprezentant este scris numele fostului antrenor.
Nu prea inteleg care sunt mijloacele prin care ar putea fi acuzat de evaziune fiscala; probabil pentru ca nu cunosc prea bine formele acesteia, incat sa pot face legatura cu acest caz.
Nu intentionez sa pierd timpul prin tribunal pentru a recupera suma platita. Singurul interes este sa poata fi transferat fara niciun fel de probleme la noul club. Dar cunoscandu-l pe acest antrenor sunt convins ca nu va renunta la ingreunarea acestui transfer si daca i-as prezenta caile prin care-l pot ataca in instanta, probabil s-ar mai gandi daca are rost sa strice viitorul acestui jucator.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
tilvarionut, utilizator
In conditiile in care v-a elierat deja Acord de Transfer semnat si stampilat de club nu mai exista nicio problema si nu mai poate ingreuna transferul jucatorului sub nicio forma.

Referitor la caile legale prin care puteti ataca antrenorul in instanta nu ma pot pronunta cu certitudine fara sa vad actele pe care le detineti (Acord de Transfer, Chitanta respectiva, etc). Sincer sa fiu, eu ma asteptam sa nu va fi dat nicio chitanta. Oricum, suma de 6.000 lei pe care afirmati ca ati achitat-o pentru a vi se elibera acordul de transfer este in opinia mea suficienta si nu cred ca se va incerca sa vi se ingreuneze situatia in vreun fel. Ramane doar problema indemnizatiei de formare, care, in caz de litigiu, atunci cand va fi cazul se va solutiona prin intermediul Comisiilor AJF sau FRF in functie de forul la care este afiliat clubul la care evolueaza jucatorul.

Cel mai bine pentru Dumneavoastra ar fi sa luati legatura cu unul dintre sindicatele jucatorilor (AFAN sau AFR) si ei va vor ajuta. (afanr2002@yahoo.com sau afr@b.astral.ro).

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
nameless, utilizator
Voi printa Articolul 21, Compensatii de formare, promovare si solidaritate, pe care-l voi prezenta noului club pentru a le demonstra ca nu au de ce sa-si faca griji in privinta compensatiei pentru drepturile de formare.
Cred ca va fi de ajuns pentru a-l legitima. In cazul in care voi avea in continuare probleme, ma voi adresa AFAN sau AFR.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, domnule Nameless!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitimație club fotbal NewName NewName Bună ziua!Am și eu o întrebare.O jucătoare de fotbal dorește să plece de la clubul la care este legitimată la un alt club.Cum poate proceda,dacă ... (vezi toată discuția)
Poate un avocat reprezenta interesele unui sportiv? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Din cate stiu, interesele sportivilor se reprezinta de catre impresari acreditati, in baza contractului de impresariere, insa poate si un avocat sa faca ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu o scoala de fotbal Cojoc Cojoc Am un baiat de 14 ani, legitimat la un club de fotbal de juniori. E membru in acest club de aproape 6 ani. S-a platit o cotizatie de membru, in fiecare luna, ... (vezi toată discuția)