avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Restrangere activitate din cauza Covid 19 si ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Restrangere activitate din cauza Covid 19 si smecheriile patronilor


Din cauza reducerii masive a activitatii economice un patron isi pune angajatii sa semneze suspendarea contractului de munca din motive personale.

Cum se poate combate aceasta "strategie" a conducerii, cum trebuie negociat si finalmente cu ce poate fi atacat la ITM si in instanta daca recurge la concediere abuziva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:30, 19 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
suspendarea contractului de munca din motive personale inseamna " concediu fara plata" ... poate fi atacata numai in instanta o astfel de decizie.

Daca vorbim despre concediere pentru desfiintarea postului , trebuie sa indeplineasca doua conditii de fond: cauza concedierii sa constea in desfiintarea efectivă a postului şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Neindeplinirea uneia dintre aceste doua conditii poate duce la nulitatea deciziei.
Multumesc pentru raspuns.

De ce nu se poate intra in somaj tehnic in atare situatie in care activitatea economica este sever afectata atat incat initial se restrange numarul angajatilor ca mai apoi sa se inchida temporar afacerea pana la trecerea pandemiei?

Adica cu masura asta a concediului fara plata, nici nu ii da dreptul legal salariatului la somaj tehnic unde s-ar incadra, nici nu il concediaza ca astfel macar sa poata cere somaj pana gaseste alt loc de munca si practic il tine angajat fara plata ceea ce e cea mai proasta varianta pentru bietul salariat. Asta nu e o forma de abuz din partea angajatorului, de a evita somajul tehnic si a-l lasa astfel pe angajat fara nicio sursa de venit?

Potrivit avocatnet.ro, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei firme sau companii din motive economice, tehnologice, structurale sau alte motive asemănătoare. În acest caz, contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate la inițiativa angajatorului, care e obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară. Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului. Adică fără aprobarea salariaților. Astfel, contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
Dorky, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suspendarea c.i.m. pentru " somaj tehnic" nu este obligatorie pentru angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata takytaky1 takytaky1 Buna seara.daca intr-o fabrica nu mai sunt comenzi,nu mai are patronul ce da la muncitori de lucru pe aproximativ două luni jumătate....Ce ar trebui să ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic la intoarcerea din cic. este posibil? maader maader Buna ziua, pe data de 10.06 ma intorc la munca dupa doi ani de concediu de crestere copil. Firma ma ameninta ca daca nu accept sa plec ma baga in somaj tehnic ... (vezi toată discuția)
Lntrerupere/reducere activitate - incetare contract de munca mopy mopy din punct de vedere al angajatorului ce presupun cele doua prevederi din codul muncii CONCEDIEREA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI Art. 65. ... (vezi toată discuția)