avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice penalitati pentru institutiile publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

penalitati pentru institutiile publice

Buna ziua,

As dori sa stiu, daca se poate, daca o institutie publica poate fi obligata sa plateasca penalitati de intarziere (pentru neplata facturii) in cazul in care acest lucru nu a fost stipulat in contract.

Daca poate cineva sa-mi faca referire la o lege.
ar putea sa plateasca...;) de fapt ar trebui sa poata fi obligata sa plateasca, numai ca dupa cum bine stim, acestea sunt primele care incalca legea si "regula jocului" si mai e si acel contract in care, daca nu aveti stipulat foarte clar plata penalitatilor de intarziere, totul e degeaba...:(
Depinde de natura contractului, prevederi gasiti in civil si in comercial...
Se vor stabili de o instanta daca nu exista in contract, in conditiile in care veti dovedi ce pierdeti pe fiecare zi de intarziere, pagubele suferite de creditor...
Cum e dificil de dovedit, se fac de regula contracte bune, care sa includa si aceste penalitati.
In caz ca n-ar exista, nici eu nu stiu daca as plati chiar la timp, deci contractul bun e si un instrument de a te asigura de o anumita conduita a partii adverse.

Oricum, nu stim cum anume s-a incheiat acel contract, poate ca nu a fost o negociere pe el etc.

:offtopic: Eurolex, pe bune, ala e raspuns de jurist? Ce crezi ca a inteles cel ce a intrebat? Ca ar trebui, dar poate ca nu se va??... :))
Nu prea ne fac cinste astfel de raspunsuri noua, juristilor... si bat spre a nu spune nimic, deci impotriva Regulamentului de postare. :(
Avand ca fiecare raspuns trebuie sa aduca un plus discutiei, ar trebui sa ne orientam spre asta pe cat putem. Multumesc.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Este vorba de un contract de vanzare cumparare in stil licitatii publice (noi suntem vanzatorul, consumabile de birou). As dori sa stiu daca este o lege care sa specifice un cuantum de penalitati pentru contractele care nu au acest lucru stipulat.
Pierderi nu stiu daca se pot dovedii, din cate stiu eu firma nu are datorii ba chiar are conturi la banca deci, singura pierdere ar fi dobanda aferenta unui cont. Eu sunt nou in firma asa ca nu stiu prea multe detalii, mai e si primul meu job dar, mia picat mie sarcina de a rezolva aceasta problema :(
Nu puteti cere penalitati, dar puteti cere daune moratorii si dobanda legal bancara, stabilita de BNR.
Si daune si dobanda nu merge... ca ambele inseamna lipsa de folosinta a banilor.
Penalitatile pot fi, ca si daunele moratorii, o pedeapsa pentru intarzierea la executare ce a produs daune.

In lipsa de dovada unor prejudicii, nu se pot cere daune moratorii, ele fiind pretinse de creditor pentru acoperirea pagubelor cauzate prin si la intarziere in executarea unei obligatii contractuale.
Asa incat, nu mai dobanda legala si atat daca nu puteti dovedi niste prejudicii.

Vedeti insa legislatia speciala a contractelor atribuite prin publicitate, sa nu aveti prevederi speciale despre daunele acordate etc.

Alte discuții în legătură

Penalitati, dobanzi sm23 sm23 in situatia in care nu am contract incheiat ci doar factura semnata de catre debitor, ce penalitati pot percepe si in baza carui act normativ? (vezi toată discuția)
Dobanda legala-o.u.g. nr. 9 din 21 ianuarie 2000 rodica_post rodica_post Avand in vedere ca ,multi utilizatori ai acestui site au probleme de natura restantelor salariale ,va ofer cateva prevederi din ORDONANTA Nr. ... (vezi toată discuția)
Penalitatile in contractul de imprumut rianav rianav poate sa-mi spuna cineva, va rog, daca clauza la un contract de imprumut intre doua persoane fizice prin care se aplica penalitati de 0.4% pe zi la suma de ... (vezi toată discuția)