avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice penalitati pentru institutiile publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

penalitati pentru institutiile publice

Buna ziua,

As dori sa stiu, daca se poate, daca o institutie publica poate fi obligata sa plateasca penalitati de intarziere (pentru neplata facturii) in cazul in care acest lucru nu a fost stipulat in contract.

Daca poate cineva sa-mi faca referire la o lege.
Cod comercial:
ARTICOLUL 43

Datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile.

Ordonanţă nr. 9 din 21/01/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti:

Art. 2. - În cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi fără să se arate rata dobânzii, se va plăti dobânda legală.
Art. 3. - Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României


Simplu.
Penalitatile de intarziere nu pot fi obtinute daca nu exista in contract o clauza penala care sa le prevada. In lipsa clauzei penale, se poate cere si obtine dobanda legala care este prevazuta de OG nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati, dobanzi sm23 sm23 in situatia in care nu am contract incheiat ci doar factura semnata de catre debitor, ce penalitati pot percepe si in baza carui act normativ? (vezi toată discuția)
Dobanda legala-o.u.g. nr. 9 din 21 ianuarie 2000 rodica_post rodica_post Avand in vedere ca ,multi utilizatori ai acestui site au probleme de natura restantelor salariale ,va ofer cateva prevederi din ORDONANTA Nr. ... (vezi toată discuția)
Penalitatile in contractul de imprumut rianav rianav poate sa-mi spuna cineva, va rog, daca clauza la un contract de imprumut intre doua persoane fizice prin care se aplica penalitati de 0.4% pe zi la suma de ... (vezi toată discuția)