avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensatii in cazul concedierii colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensatii in cazul concedierii colective

Buna ziua,

Daca angajatorul a demarat procedura de concediere colectiva si nu exista un contract colectiv de munca, salariatii au dreptul la salariu compensatoriu? Sau angajatorul poate sa le ofere doar ajutorul de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 26 Martie 2020
Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.
Am inteles. M-am documentat despre CCM la nivel national si am gasit acest articol:
Contractul colectiv de munca la nivel national spune la art. 78 urmatoarele:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Este valabil asa ceva?
Din 01.01.2011 nu mai exista CCM incheiat la nivel national.
Iar despre Ordonanță de urgență 98/1999 , aveti informatii ? se poate aplica ?
Este in vigoare dar se aplică salariaților încadrați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată și care sunt disponibilizați prin concedieri colective.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)
Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului 0vidiu83 0vidiu83 Buna ziua, Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie: De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective. Fiecarei persoane concediate i ... (vezi toată discuția)