Vă rog, dacă se poate, sa ma ajutați cu un sfat în ceea ce privește situația de mai jos.
Este vorba despre un membru al familiei, angajata cu forme legale din iulie 2016, la o firma care se ocupa cu comercializarea accesoriilor auto. În tot acest interval, a fost mutată de pe o firma pe alta, ale aceluiași "grup", de aproximativ 7 ori, fără a își schimba activitatea desfășurată (practic închidea firma X și deschidea firma Y). Salariul trecut pe contract era minim pe economie, banii încasați fiind mai mulți, iar salariul era dat "în mână" (nu a mai semnat stat de plata din august 2019).
Problema principala vine de câteva zile, de când a fost nevoita firma sa își suspende activitatea din cauza pandemiei de coronavirus.
Practic, angajaților li s-a pus o foaie în fata, sa semneze, ca sunt mutați pe alta firma. Nu a semnat lichidare / demisie pe firma veche.
Mai nou, firma s-a reprofilat pe timp de criza, și fac livrări la domiciliu cu produse de igiena și alimente.
Iată cum, de la o munca de birou, persoana în cauza este obligata sa împacheteze la colete, sa care colete de alimente foarte grele și sa livreze la domiciliul solicitanților, pe raza București și împrejurimi.
Salariul nu și l-au primit, doar o mica parte, ca este "criza".
Lucrul acesta este inadmisibil. Cum se poate proceda pentru a ieși din aceasta situație problematica și sa rezolve aceste nereguli mizerabile?
1. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
2. In speta, modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt: - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).