avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul vrea sa ia niste masuri pe fondul crizei. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul vrea sa ia niste masuri pe fondul crizei. cum vi se par si cum poate fi solutionata povestea asta?

Buna ziua,

Pe fondul crizei, angajatorul doreste sa faca urmatoarele lucruri:
- sa ne reduca salariile cu 30-33%.
- in cartea de munca vrea sa ne lase salariul minim pe economie.

Nu vrea sa ia in considerare varianta somaj tehnic pt. ca - zice el - nu se poate, firma lui are datorii de 30.000 de euro, nu poate plati, statul nu are reguli clare etc.

Poate sa impuna aceasta reducere a salariilor? E legal sa impui? Daca nu accept/acceptam ce se intampla dupa? Ne poate da afara atat de usor daca ii spunem ca nu e corect sa reduca cu atat de mult, mai ales in conditiile in care volumul de munca e peste medie?

Ideea care e, de fapt? Ideea e ca ei vor oarecum sa profite de criza pentru a face oamenii sa lucreze la fel de mult... dar pe mult, mult mai putin. Salariile nu sunt mari, media de varsta a echipei e cam de 25 de ani, deci e vorba de salariul mediu pt. Bucuresti, iar o reducere cu 30% ne va lasa pe toti in situatii foarte, foarte complicate.

Cum se procedeaza in aceste cazuri? Ce se poate face? Daca refuzi reducerea salariului ce se intampla dupa, poti fi concediat? Banuiesc ca va urma si aceasta amenintare. Care sunt scenariile? Si cum poti purta o discutie ok, cu argumente? Eu nu imi doresc sa fiu absurda, imi doresc sa fie bine pentru toata lumea si sa existe intelege de ambele parti. Tocmai de asta sunt aici, sa ma inarmez cu argumente. Si voi stiti cel mai bine cum stau lucrurile, deci apreciez orice sfat pe care mi-l puteti oferi.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 28 Martie 2020
1. De impus reducerea salariului nu poate impune ... modificarea se face cu acordul partilor.

Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
......
e) salariul;
....

In conformitate cu dispoziţiile art.41 alin.1 din Codul Muncii, regula în materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul parţilor. Prin excepţie, este posibila modificarea unilaterala numai în cazurile şi condiţiile expres prevazute de lege.

Asadar, decizia unilaterala a angajatorului de modificare a salariului este nelegala atata timp cat ea nu are acordul dvs sau ea nu denota dintr-un act normativ sau ccm aplicabil angajatorului.

2. Daca refuzati reducerea salariului , atunci se poate decide desfiintarea postului care va avea ca efect concedierea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul vrea sa ia niste masuri pe fondul crizei. cum vi se par si cum poate fi solutionata povestea asta? gabrielab_ gabrielab_ Buna ziua, Pe fondul crizei, angajatorul doreste sa faca urmatoarele lucruri: - sa ne reduca salariile cu 30-33%. - in cartea de munca vrea sa ne lase ... (vezi toată discuția)
Micsorare salariu cu 25% eva_alexa29 eva_alexa29 Buna seara! Imi puteti spune, va rog, daca angajatorul poate sa micsoreze salariul in aceasta perioada dificila? Este legal? Ce posibilitati are angajatul in ... (vezi toată discuția)
Diminuarea salariului jeni0469 jeni0469 Buna ziua.As vrea sa stiu daca mi s-a diminuat salariul la 50 % trebuia sa semnez un act aditional.Multumesc (vezi toată discuția)