avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... angajatorul vrea sa ia niste masuri pe fondul crizei. ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

angajatorul vrea sa ia niste masuri pe fondul crizei. cum vi se par si cum poate fi solutionata povestea asta?

Buna ziua,

Pe fondul crizei, angajatorul doreste sa faca urmatoarele lucruri:
- sa ne reduca salariile cu 30-33%.
- in cartea de munca vrea sa ne lase salariul minim pe economie.

Nu vrea sa ia in considerare varianta somaj tehnic pt. ca - zice el - nu se poate, firma lui are datorii de 30.000 de euro, nu poate plati, statul nu are reguli clare etc.

Poate sa impuna aceasta reducere a salariilor? E legal sa impui? Daca nu accept/acceptam ce se intampla dupa? Ne poate da afara atat de usor daca ii spunem ca nu e corect sa reduca cu atat de mult, mai ales in conditiile in care volumul de munca e peste medie?

Ideea care e, de fapt? Ideea e ca ei vor oarecum sa profite de criza pentru a face oamenii sa lucreze la fel de mult... dar pe mult, mult mai putin. Salariile nu sunt mari, media de varsta a echipei e cam de 25 de ani, deci e vorba de salariul mediu pt. Bucuresti, iar o reducere cu 30% ne va lasa pe toti in situatii foarte, foarte complicate.

Cum se procedeaza in aceste cazuri? Ce se poate face? Daca refuzi reducerea salariului ce se intampla dupa, poti fi concediat? Banuiesc ca va urma si aceasta amenintare. Care sunt scenariile? Si cum poti purta o discutie ok, cu argumente? Eu nu imi doresc sa fiu absurda, imi doresc sa fie bine pentru toata lumea si sa existe intelege de ambele parti. Tocmai de asta sunt aici, sa ma inarmez cu argumente. Si voi stiti cel mai bine cum stau lucrurile, deci apreciez orice sfat pe care mi-l puteti oferi.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gabrielab_ , utilizator 07:05, 1 Aprilie 2020
Acum aveti salariul minim pe ec in cartea de munca sau cel real ?
1. De impus reducerea salariului nu poate impune ... modificarea se face cu acordul partilor.

Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
......
e) salariul;
....

In conformitate cu dispoziţiile art.41 alin.1 din Codul Muncii, regula în materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul parţilor. Prin excepţie, este posibila modificarea unilaterala numai în cazurile şi condiţiile expres prevazute de lege.

Asadar, decizia unilaterala a angajatorului de modificare a salariului este nelegala atata timp cat ea nu are acordul dvs sau ea nu denota dintr-un act normativ sau ccm aplicabil angajatorului.

2. Daca refuzati reducerea salariului , atunci se poate decide desfiintarea postului care va avea ca efect concedierea dvs.

p.s
Nu mai deschideti mai multe topcicuri ... continuati discutia aici....celalalt topic va fi inchis.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Acum e cel real. Dupa taiere va fi trecut cel minim prevazut de lege. Si restul banilor vor fi dati, cel mai probabil, la negru.
In cazul unui litigiu , veti avea ceva problema daca o parte din salariu se da la negru.
Va multumesc foarte mult!

Imi pare rau, nu stiam in ce categorie s-ar potrivi mai bine, zilele trecute am facut contul, nu am mai postat inainte pe avocatnet.ro.

Inteleg ca, prin urmare, tot poate sa dea afara oamenii care nu sunt de acord.... si nu prea o sa pot face nimic.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Angajatorul vrea sa ia niste masuri pe fondul crizei. cum vi se par si cum poate fi solutionata povestea asta? gabrielab_ gabrielab_ Buna ziua, Pe fondul crizei, angajatorul doreste sa faca urmatoarele lucruri: - sa ne reduca salariile cu 30-33%. - in cartea de munca vrea sa ne lase ... (vezi toată discuția)
Reducere salariu brut cu 16% in2ition in2ition Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie : Lucrez intr-o firma de IT de 1 aprox 1 an de zile si la angajare nu am fost incadrat la reducerea de 16 % ... (vezi toată discuția)
Diminuare salariu : motivatie criza financiara si rezultate societate Ion Georgescu Ion Georgescu Societatea la care lucrez a intocmit un act aditional (prin acordul partilor) la CIM prin care ma pune sa accept diminuarea cu x% a salariului brut pe ... (vezi toată discuția)