avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere salariu brut cu 16%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere salariu brut cu 16%

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie :

Lucrez intr-o firma de IT de 1 aprox 1 an de zile si la angajare nu am fost incadrat la reducerea de 16 % din salariul brut, destinata celor care lucreaza in IT, desi de la bun inceput facultatea pe care am terminat-o, respectiv specializarea, se incadrau in aceasta norma.

Acum sunt pus in situatia in care, sa accept o ajustare in minus a salariului brut, intrucat vor sa ma incadreze la deducerea de impozit destinata celor care lucreaza in IT (16%).

Ma intereseaza daca acest fapt are temei legal si ce implica mai exact aceasta reducere, ce alte contributii pe care le am acum le-as pierde (pensie, etc).

Si daca puteti sa imi oferiti o parere obiectiva, daca ati fi pusi intr-o situatie similara, cum ati proceda.

Stima!

Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
in2ition, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 20 Februarie 2014
Reducerea salariului, in general, are influenta asupra cuantumului pensie, indemnizatiei de somaj etc.

De asemenea, potrivit art.41 C.mun.:
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
...
e) salariul;
....

Asadar, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală numai în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege. În toate cazurile în care este posibilă modificarea unilaterală a contractului de muncă, aceasta este temporară.

Modificarea unilaterală a salariului este posibila, prin decizie a angajatorului, în situatia existentei unui act normativ sau a unui contract colectiv de muncă aplicabil angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare (in minus) salariu jenicaprod jenicaprod Buna ziua. Salariul din contractul individual de munca, poate fi modificat (in minus),prin dispozitia angajatorului fara a fi anuntat? Mentionez ca execut ... (vezi toată discuția)
Reducere salariu pe cm Medeea1 Medeea1 Va rog sa imi spuneti daca conform noului cod al muncii este posibil reducerea salariului pe cartea de munca fara a schimba incadrarea sau timpul de lucru. Mai ... (vezi toată discuția)
Am fost incadrat timp de un an pe un salariu brut mai mare si acum compania vrea sa mi-l schimbe rondelli rondelli Buna ziua, Am fost incadrat timp de un an pe un salariu brut din care netul se calculeaza la 1000 de ron in plus fata de cat iau acum. A trecut mai bine de ... (vezi toată discuția)