avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Care este cadrul legislativ actual pe care ma pot baza ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Care este cadrul legislativ actual pe care ma pot baza pentru a-mi intemeia demisia dintr-o functie medicala, de stat, in contextul actual de pandemie si stare de urgenta?

Buna ziua,

Ma numesc Catalina, am 61 de ani si lucrez ca infirmiera, in cadrul unui spital judetean de urgenta, din Romania. Avand in vedere contextul actual de pandemie Covid 19, as dori sa stiu cum trebuie sa procedez si care este suportul legal specific pe care ma pot sprijini in acest demers.
Am luat aceasta hotarare din urmatoarele motive:
- Consider ca nu sunt suficient de bine protejata pentru ingrijirea si tratamentul sau chiar contactul cu persoanele internate, infectate sau suspecte de COVID-19, datorita lipsei materialelor si mijloacelor profesionale, tehnice, legale,de protectie, care imi sunt vitale, in aceste conditii extreme, pt. siguranta si securitate in munca.

- Personalul medical nu a fost testat pentru confirmarea/infirmarea unei eventuale infectii cu coronavirus, in conditiile in care sunt numerosi pacienti internati, confirmati si exista cadre medicale, dintre colegii mei directi, care acuza simptome de infectie.

- Lipsa testarilor a fost “argumentata”de catre personalul de conducere cu “ce rost mai are sa ne testam ca oricum avem toti virusul”…

- Se poate observa o totala lipsa de transparenta si profesionalism atunci cand se pune problema dotarilor spitalului cu mijloace de protectie, sau aceea a testarii personalului medical.

- Varsta inaintata (61 ani), ma expune statistic direct, in cazul unei infectii cu covid-19, la dezvoltarea unor forme grave care pot sa-mi puna viata in percol, avand in vedere si alte afectiuni cronice existente in istoricul meu medical;

Mentionez ca saptamana trecuta mi-am depus dosarul de pensionare la Casa de Pensii Judeteana, la termen, urmand sa fiu contactata pentru definitivarea formalitatilor.
Va rog sa-mi specificati care sunt articolele din cadrul legislativ, in vigoare, pe care ma pot baza, pentru a-mi motiva, cat mai intemeiat posibil, cererea de demisie/incetare activitate in cel mai scurt timp posibil, in contextul actual.

Va multumesc!



Cel mai recent răspuns: catalinks , utilizator 07:43, 30 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Legea nu va interzice sa demisionati ... Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

2. Codul Muncii
art.81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
....
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
.....
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in 28.10 m-am testat pentru covid fara a avea simptome. ... sonias sonias Buna ziua. In 28.10 m-am testat pentru covid fara a avea simptome. In 29 am primit rezultat pozitiv. In 28 pina la asteptarea rezultatului am facut o garda la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce posibilitate exista sa primesc ... husseincudop husseincudop Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce posibilitate exista sa primesc concediul medical ptr carantinare impotriva transmiterii Covid, , in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)
Recunoaşterea meritelor personalului angajat unitate sanitara covid-19 Registered_user Registered_user Buna ziua tuturor, LEGE nr. 56 din 15 mai 2020 Prezenta lege reglementează modalităţile de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la ... (vezi toată discuția)