avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Suspendare plata chirie
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Suspendare plata chirie

Avand in vedere ca am o societate cu activitate suspendata in aceasta perioada (salon de frumusete), ce pot face sa imi suspend legal plata chiriei in aceasta perioada? Contractul meu de inchiriere prevede cazul de forta majora, respectiv "Art. XI: "Partile sunt exonerate de raspunderile derivand din prezentul contract in situatia producerii unor evenimente de forta majora, asa cum sunt ele definite de lege", insa proprietarul nu este de acord sa nu achit aceasta chirie, metionand insa ca nu imi va aplica penalizari pentru intarzieri. Doar ca asta presupune o amanare a platii unei chirii pe o perioada in care firma nu produce nimic iar la reluarea activitatii nu vad de unde as putea sa achit platile restante.
Multumesc!
Buna ziua,

Potrivit prevederilor Codului Civil, in caz de forta majora se poate solicita suspendarea temporara a obligatiilor, aspect pe care il puteti solicita si dumneavoastra, insa prevederile legale actuale emise in contextul pandemiei Covid-19 stabilesc anumite "derogari".

Clientii mei au transmis o notificare prin care au solicitat supendarea temporara a executarii obligatiilor, iar raspunsul din partea proprietarilor a fost favorabil. In masura in care raspunsul dumneavoastra nu este favorabil, incercati o negociere a contractului si adaptarea acestuia la noul context economic si social sau o esalonare a sumei restante care a fost amanata de la plata.

Prevederi legale actuale care obliga proprietarii la amanarea platii chiriei si a utilitatilor aferente sunt urmatoarele:

Potrivit prevederilor art. X din O.U.G. nr. 29/2020,
„Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.”
Totodata, potrivit prevederile art. 2 alin. (1) din Ordonanta militara nr. 1/2020 "Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise".

Dupa cum reiese din prevederile legale indicate anterior, beneficiati de amanare de la plata chiriei si a utilitatilor aferente, insa, astfel cum v-am spus anterior incercat o suspendare, sens in care transmiteti o notificare in acest sens proprietarului, daca refuza incercati o esalonare/negociere/adaptare a contractului.



O zi buna
Av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai plătim chiria? KLM4 KLM4 In situatia in care ne aflam,stare de urgență, daca stam cu chirie, mai plătim chiria la proprietar? Ce prevede legea aici? Multumesc. (vezi toată discuția)
Amânare plata chirie srl teodorasirb2019 teodorasirb2019 Buna ziua! Îmi puteți spune dacă proprietarul unui spațiu are dreptul sa refuze certificatul stării de urgenta prin care se face dovada ca exista ... (vezi toată discuția)
Plata contract inchiriere in pandemie H.noemi H.noemi Este legala facturarea contravalorii chiriilor pentru spatiile comerciale inchise din cauza ordonantelor? Facturile de chirii si utilitati ai fost emise pe ... (vezi toată discuția)