avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contractului de munca prin art. 65 cu alta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contractului de munca prin art. 65 cu alta data de preaviz

Bună seara.

Astăzi am fost notificat telefonic că firma pt care lucrez se închide (sucursala aflată în România). Am primit atât preavizul cât și decizia de încetarea a CIM, iar pe ambele au fost trecute date de în urmă cu o lună (evident pentru a nu mai plătii cele 20 de zile de preaviz în conf. cu art 75 din Codul Muncii), înștiințându-mă telefonic în data de 31.03 că activitatea mea va înceta începând cu data de 01.04, iar pe preaviz este trecut că am fost înștiințat în 04.03, iar în 31.03 mi-ar expira perioada de preaviz.

Mie mi s-a cerut să le semnez, lucru pe care l-am refuzat pentru că datele sunt trecute greșit și nu mi-au respectat dreptul la cele 20 de zile de preaviz. Ce pot să fac în situația asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 31 Martie 2020
Puteti contesta in instanta decizia de concediere.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis prin Decizia nr. 8/2014, pronunțată în interesul legii că: “În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.78 din Codul muncii cu referire la art.75 alin.1 din același cod, neacordarea preavizului cu durata minimă de 20 de zile lucrătoare, respectiv cu durata cuprinsă în contractul de muncă, dacă aceasta este mai favorabilă angajatului, atrage nulitatea absolută a măsurii de concediere și a deciziei de concediere. În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.76 lit.b) din Codul muncii raportat la dispozițiile art.78 din același cod, lipsa, din cuprinsul deciziei de concediere, a mențiunii privind durata preavizului acordat salariatului nu este sancționată cu nulitatea deciziei și a măsurii concedierii, atunci când angajatorul face dovada că i-a acordat salariatului preavizul corespunzător. ”
Va multumesc pentru raspundul prompt.
Referitor la faptul ca nu am acceptat inca semnarea deciziei datata fraudulos in urma cu o luna am procedat corect? Iar daca da, cum as putea sa demonstrez faptul ca nu am fost instiintat la asa-zisa data, sau ei sa demonstreze acest fapt?
Adresarea in instanta se face prin sesizare la tribunalul judecatoriei judetului in care sediul are domiciliul (bihor) sau pot sa o fac si in judetul meu(hunedoara)

Cornel Vasile a scris:

Puteti contesta in instanta decizia de concediere.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis prin Decizia nr. 8/2014, pronunțată în interesul legii că: “În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.78 din Codul muncii cu referire la art.75 alin.1 din același cod, neacordarea preavizului cu durata minimă de 20 de zile lucrătoare, respectiv cu durata cuprinsă în contractul de muncă, dacă aceasta este mai favorabilă angajatului, atrage nulitatea absolută a măsurii de concediere și a deciziei de concediere. În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.76 lit.b) din Codul muncii raportat la dispozițiile art.78 din același cod, lipsa, din cuprinsul deciziei de concediere, a mențiunii privind durata preavizului acordat salariatului nu este sancționată cu nulitatea deciziei și a măsurii concedierii, atunci când angajatorul face dovada că i-a acordat salariatului preavizul corespunzător. ”

Nu va pot spune daca este corect sau nu ,intrucat nu are niciun efect faptul ca nu ati semnat.... ati amanat doar data de cand incepe sa curga termenul de actionare in instanta.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare concediere ioannanice ioannanice Am o intrebare, in cazul concedierii: ce se intampla daca pe 11.01.2016, de exemplu, primesc notificare de concediere cu data de 31.12.2015? Eu ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
In cazul reducerii activitatii,angajatorul poate concedia un ... Andreiut2222 Andreiut2222 in cazul reducerii activitatii,angajatorul poate concedia un angajat fara preaviz? (vezi toată discuția)
Am fost concediat! in drept... art.65 alin.1 codul muncii. adica ... iuliu.arnautu iuliu.arnautu Am fost concediat! In drept... Art.65 alin.1 Codul muncii. Adica post desfiintat. In fapt... Am fost anuntat verbal sa nu mai vin la munca.Dupa 3 ... (vezi toată discuția)