avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... HELP: obligatii de plata la CASS
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

HELP: obligatii de plata la CASS

Buna ziua. Recent mama mea a primit o decizie de impunere venita de la CASS privind niste obligatii de plata restante din 2004!!!, reprezentand probabil o cota contributie angajat neplatita(6.5%), iar penalitatile/majorarile sunt normal de 2.5 ori mai mari decat obligatia de plata. :O
Strigator la cer este faptul ca din 2004 nu s-a sesizat nimic, iar acum ea este obligata sa plateasca penalitati aproape de 3 ori mai mari decat contributia datorata. Vreau doar sa intreb in ce mod o poate afecta neplata acestor obligatii de plata (eu stiu... la cuantumul pensiei, se pot dispune popriri pe conturi, etc)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: new_2009 , utilizator 09:11, 12 Decembrie 2009
1. Trebuie sa mergeti la Casa de Sanatate sa va documentati despre ce e vorba. Nu poate fi vorba despre retineri pe statul de plata pentru ca pe acestea trebuie sa le vireze angajatorul.

2. Se poate pune poprire pe pensie sau conturi personale.
1. In 2004 mama era angajata la firma proprie. Instiintarea de plata a venit pe numele ei ca PF, nu vad despre ce altceva ar putea fi vorba...Eu ma gandesc ca nu s-a facut viramentul op-ului reprezentand contributii angajat la fondul de sanatate sau poate ca s-a facut, dar nu mai gasesc op-ul repectiv sa fac dovada platii. Societatea la care era mama angajata in 2004 s-a dizolvat la inceputul lui 2005 si nu mai gasesc actele contabile de atunci.
Dar eu ma intreb de ce nu s-a sesizat asta mai repede, ci doar dupa 5 ani. Le puteam plati atunci aceste contributii, nu sa platesc acum majorari de 2-3 ori mai mari...Exista vreun temei legal in baza caruia aceste restante se pot prescrie (avand in vedere termenul de 5 ani trecut de cand exista)?
bancherashoo a scris:

1. In 2004 mama era angajata la firma proprie. Instiintarea de plata a venit pe numele ei ca PF, nu vad despre ce altceva ar putea fi vorba... [...]


Ar putea fi vorba de faptul ca poate doamna nu era angajata la propria firma ci asigurata la Casa de Sanatate ca persoana fizica in calitate de asociat; in aceasta calitate trebuie sa platesti CASS la dividende dar nu mai putin decat salariul minim pe economie. Informatia privind dividendele Casa de Sanatate o ia din baza de date de la fisc.

Daca dansa a avut si calitatea de salariat nu mai trebuia sa plateasca pentru dividende. De aceea va recomand sa mergeti la Casa de Sanatate sa vedeti despre ce e vorba.
sunteti in termenul de prescriptie de 5ani? verificati acest amanunt, posibil sa nu mai fiti nevoita sa platiti nimic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Actionar dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a primit un leu dividende in viata lui byrev byrev Dupa marea teapa a privatizarilor in masa, bunica mea a devenit actionar la Dacia, actiuni care ulterior au fost \\\\"diluate\\\\" prin matrapazlacuri ... (vezi toată discuția)
Contributia de sanatate doinadaciu doinadaciu Buna ziua! In situatia in care o persoana este incadrata cu carte de munca si a platit cass si desfasoara si o activitate independenta respectiv cabinet ... (vezi toată discuția)