avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Forta majora
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Forta majora

Daca este emis un bilet la ordin scadent in aceasta perioada in care avem stare de urgenta si nu se poate onora ,se considera incident bancar ? De asemene ,pentru a nu cauza prejudiciu furnizorului,pot sa-i returnez marfa ?(este marfa nevanduta).El are obligatia sa o preia ?
Cel mai recent răspuns: jurist2020 , utilizator 11:30, 2 Aprilie 2020
Vedeți ce scrie în contract. Dacă aveți un contract, cu siguranță este trecută și clauza de forță majoră (pentru a invoca forța majoră trebuie să obțineți de la Camera de Comerț și Industrie acel certificat, care va atesta acea situație - certrificatul nu se eliberează gratuit). E bine să-l Notificați pe furnizor de situație și să-i cereți să nu bage la plată B.O. Pe cale amiabilă puteți rezolva problema, fie returnare marfă nevândută, fie prelungire termen de plată. Ceea ce trebuie să rețineți e faptul că e suspendată pe durata carantinei ”curgerea oricăror termene” prevăzute de codul civil, inclusiv termenele procedurale.. Puteți de asemenea, dacă vă încadrați în prevederile legii, să solicitați ministerului Economiei să vă elibereze un Certificat Stare de Urgență, care are aceiași putere probantă ca și cel emis de CCIR - certificat forță majoră.
Multumesc pentru raspuns.In cazul meu nu exista contract doar factura emisa.E o colaborare veche.Din pacate furnizorul nu intelege sa amane termenul de plata al BO.In acest caz pot sa-l oblig sa preia marfa returnata ,fiind marfa achizitionata recent si nevanduta?Specific ca ma incadrez in obtinerea certificatului de situatie de urgenta ,deci presupun ca pot sa invoc forta majora.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
Mastershoes, utilizator
Obțineți Certificatul de stare de urgență, emis de Ministerul Economiei, notificați furnizorul de situație, precum și banca, iar în situația în care bagă la plată B.O., iar apoi cere executarea silită (prin executorul judecătoresc), faceți contestație la executare la instanță, invocând forța majoră și impreviziunea (conform Codului civil). Dacă B.O. l-ați emis cu titlu ”de garanție”, în alb, veți face proba aceasta cu seria B.O. emise de-a lungul timpului și veți preciza la instanță că nu a fost emis pentru plată, ci doar ca o garanție a plății. Sigur că veți solicita furnizorului returul de marfă, la fel și instanței de executare silită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amanare plata bilet la ordin mitika255 mitika255 In contextul starii de urgenta si ca urmare a inchiderii activitatii( comert) vreau sa intreb cum pot amana biletele la ordin scadente in aceasta perioada dat ... (vezi toată discuția)
Ce urmeaza daca refuz un bo???urgent va rog gabrielabadea gabrielabadea AM SI EU O PROBLEMA URGENTA!!!AM UN MAGAZIN DE HAINE SI MAMA A DAT BILETE IN ALB UNUI FURNIZOR IAR ACESTA A SCRIS TOATA SUMA RESTANTA PE ACESTE BILETE, DAR ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin in alb ! PaulBogdan PaulBogdan Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie : - sunt patronul unui magazin de imbracaminte/incaltaminte . Inainte de criza am luat de la o firma, pantofi ... (vezi toată discuția)