Daca este emis un bilet la ordin scadent in aceasta perioada in care avem stare de urgenta si nu se poate onora ,se considera incident bancar ? De asemene ,pentru a nu cauza prejudiciu furnizorului,pot sa-i returnez marfa ?(este marfa nevanduta).El are obligatia sa o preia ?
Vedeți ce scrie în contract. Dacă aveți un contract, cu siguranță este trecută și clauza de forță majoră (pentru a invoca forța majoră trebuie să obțineți de la Camera de Comerț și Industrie acel certificat, care va atesta acea situație - certrificatul nu se eliberează gratuit). E bine să-l Notificați pe furnizor de situație și să-i cereți să nu bage la plată B.O. Pe cale amiabilă puteți rezolva problema, fie returnare marfă nevândută, fie prelungire termen de plată. Ceea ce trebuie să rețineți e faptul că e suspendată pe durata carantinei ”curgerea oricăror termene” prevăzute de codul civil, inclusiv termenele procedurale.. Puteți de asemenea, dacă vă încadrați în prevederile legii, să solicitați ministerului Economiei să vă elibereze un Certificat Stare de Urgență, care are aceiași putere probantă ca și cel emis de CCIR - certificat forță majoră.
Multumesc pentru raspuns.In cazul meu nu exista contract doar factura emisa.E o colaborare veche.Din pacate furnizorul nu intelege sa amane termenul de plata al BO.In acest caz pot sa-l oblig sa preia marfa returnata ,fiind marfa achizitionata recent si nevanduta?Specific ca ma incadrez in obtinerea certificatului de situatie de urgenta ,deci presupun ca pot sa invoc forta majora.
Obțineți Certificatul de stare de urgență, emis de Ministerul Economiei, notificați furnizorul de situație, precum și banca, iar în situația în care bagă la plată B.O., iar apoi cere executarea silită (prin executorul judecătoresc), faceți contestație la executare la instanță, invocând forța majoră și impreviziunea (conform Codului civil). Dacă B.O. l-ați emis cu titlu ”de garanție”, în alb, veți face proba aceasta cu seria B.O. emise de-a lungul timpului și veți preciza la instanță că nu a fost emis pentru plată, ci doar ca o garanție a plății. Sigur că veți solicita furnizorului returul de marfă, la fel și instanței de executare silită.