avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Circulația oamenilor cu transportul în comun (cu ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Circulația oamenilor cu transportul în comun (cu autobuzul) constituie un risc mai ridicat decât cu masina personala

Din păcate, organele de stat au alta opinie si este grav după părerea mea.

[ link extern ]

Transportul cu autobuzul are un risc de contaminare destul de ridicat pentru ca este foarte greu sa păstrezi distanța în autobuz.In urma cu cateva zile am mers o statie cu autobuzul si am văzut cât este de dificil desi nu era plin autobuzul.Am regretat ca nu am mers pe jos chiar si in aceste conditii.
Oamenii care se urca si coboară din autobuz nu păstrează o distanță recomandată de 1,5 metri.

Transportul cu masina personala este cel mai sigur mod de a evita contaminarea.

Transportul.cu taxiul are un grad mai ridicat de contaminare decat cu autobuzul deoarece stai aproape de șofer.Stai mai aproape de taximetrist decat de un călător oarecare.

Conform unor studii făcute de japonezi se confirmă faptul că stropii de salva stau multe minute în aer si daca șoferul a vorbit la telefon până să intrați voi în mașină va puteti contamina.Tot la.fel si in autobuz.

De aceea, transportul soțului la.serviciu este mai mult decât necesară și nu ar trebui sancționată pentru ca scopul ordonanței este tocmai acela de a se evita...contaminarea...gandesc eu si nu sa stea oamenii aiurea în casă...

Însă, cred ca Politia Romana nu are cunoștiință de acest studiu științific până la acest moment.
Sper sa.se.rezolve această problemă pentru ca scopul nostru comun este sa avem cât mai puțini oameni infectati cu COVID 19, sau, cât mai puțini care să fie expuși riscului contaminării...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:19, 2 Aprilie 2020
Sotul se poate deplasa fara probleme la servici pe baza legitimatiei de servici/adeverinta eliberata de angajator si actul de identitate.
intrebarea este daca eu ca sot pot asigura transportul sotiei la locul de munca cu masina familiei si invers dupa caz sotia sa transporte sotul la locul de munca
Logica ar spune ca in cazul expus in acest topic, este mai convenabil pentru toata lumea ca sotul sa transporte celalalt sot la serviciu, decat sa se apeleze la taxi sau la transportul in comun. Motivele sunt usor de inteles.
Legislatia nu face insa astfel de precizari si nu este exclus sa va treziti cu vreo amenda. Nu este singura problema nereglementata.
Da, din păcate, asa este.Conform opiniei poliției se sancționeaza cu amendă.
Aveti in link precizat clar acest lucru.

Cat priveste stranutul, daca toti din autobuz poartă masca de protecție nu s-ar imprastia acei stropi dar nu cred ca masca ar închide chiar ermetic.
Aspectul legat de faptul că unii stropi ar ramane in aer până la 20 de minute este ceva nou si politia nu cred ca a avut cunoștiință de asa ceva la momentul în care a făcut postarea pe Facebook.
Ar fi însă bine sa se modifice ordonanța sau sa faca ministrul precizări daca nu isi modifica ei postarea.

Interpretarea unei legi se poate face si in spiritul legii, nu neaparat in litera sa...
Scopul ordonanței este tocmai preventia...

Ar fi interesant de stiut si parerea medicilor virusologi în această privință deoarece comunicarea este vitală între structuri.
Sunt insa atat de multe detalii încât daca nu au o persoană care să mijloceasca toate informatiile si sa.le.comunice în timp util la unii si la altii totul va funcționa greoi.

Lupta cu virusul trebuie sa aiba in primul.rand o bază științifică și legea trebuie sa ajute la preventia contaminării.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
Aveti mai jos răspunsul dat de autorități, raspuns care conține pe aceeași linie ca si Politia Romana.

[ link extern ] ?

10. Întrebare: Pot să-mi transport cu mașina soția/soțul la/de la serviciu?

Răspuns: Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).

După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.

O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc).

Pentru conducătorul auto cu vârsta de peste 65 de ani este recomandabil să evite inclusiv aceste deplasări în afara perioadei de timp 11.00-13.00.

-------------

Cel mai sigur ar fi sa mergeți pe jos în aceste conditii, va recomand eu.
Este dreptul dvs. sa mergeți pe jos
si nu cu autobuzul.In mod normal, nu ar avea ce obiecții sa aiba.Legea duce către asa ceva daca vrei sa eviți orice risc de contaminare.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2020

Alte discuții în legătură

Transport peste 3 angajați la puncte de lucru cyan cyan Cum se poate efectua transportul mai multor angajați la punctele de lucru aflate la distante mari în condițiile în care au fost interzise grupuri mai mari ... (vezi toată discuția)
De ce trebuie purtata masca in starea de alerta si nu exista aceasta obligatie in starea de urgenta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Raspunsul este simplu. S-a constatat ca este necesara purtarea mastii foarte tarziu la nivel mondial. Nu este vorba de incalcarea unor drepturi ... (vezi toată discuția)
Necesitatea ca toti oamenii sa poarte masti de protecție daca ies în public CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Este necesar sa purtati toti masti de protectie pentru a impiedica transmiterea noului coronavirus. În acest mod nimeni nu va mai fi infectat sau cel puțin ... (vezi toată discuția)