avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reziliere promisiune de plata vanzare apartament.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reziliere promisiune de plata vanzare apartament.

Buna ziua,

Am un apartament scos la vanzare pentru care am incheiat o promisiune de plata cu un promitent cumparator. Promisiunea de plata avea ca data finala ziua de 23.03.2020 (data la care ar fi trebuit sa incheiem contractul de vanzare cumparare). Din cauza situatiei COVID / stare de urgenta din romania, toate institutiile de stat s-au miscat cu viteza melcului astfel ca certificatul fiscal mi-a fost eliberat in 14 zile de la data cererii (cererea a fost depusa pe data de 11.03.2020). Cand am avut toate actele necesare vanzarii (pe data de 25.03.2020), promitentul cumparator nu a mai dorit achizitionarea apartamentului. Acum isi doreste avansul platit legandu-se de faptul ca data a fost depasita si eu vanzatorul nu am avut toate actele la timp.
Credeti ca ar trebui sa ii restitui avansul primit in conditiile in care el refuza sa mai cumpere apartamentul si eu am asteptat cu dovada 14 zile pentru eliberarea unui act care in mod normal se elibereaza in 5 zile.
Ma gandesc ca aceasta stare de urgenta care a aparut ulterior semnarii contractului ar putea fi incadrata la capitolul "Forta majora" acesta fiind si motivul real pentru care am fost intarziat in obtinerea actelor necesare.
Cum ma sfatuiti sa procedez?

Rog un moderator ,in cazul in care am gresit categoria, sa mute thread-ul in categoria corespunzatoare.

Multumesc
Albert
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 07:50, 3 Aprilie 2020
de fapt, alegerea Dvs. se reduce la doar o singură întrebare: vreți să vă judecați pentru asta?
nu suntem în situația forței majore ci a stării de urgență.
As avea castig de cauza daca s-ar ajunge la judecata pentru acest avans platit? La urma urmei el este cel care renunta la cumparare iar eu am fost intarziat in obtinerea actelor fara sa pot face ceva in privinta asta.
Si daca ajung la judecata o sa pot vinde apartamentul in continuare?

Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
leoberti, utilizator
ați avea doar dacă ați putea dovedi împrejurările pe care le susțineți, dacă formularea din contract acoperî o asemenea situație și dacă, eventual, l-ați notificat pe cumpărător cu privire la situație.
întrebările astea pe internet fără ca cei care răspund să vadă actele, nu generează răspunsuri pe care să construiți o strategie sigură.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de cesiune a unei promisiuni expirate Lumuu Lumuu Buna ziua! Doresc sa cer niste pareri de la specialistii in domeniu. Zilele acestea am incheiat o \'promisiune bilaterala de cesiune a promisiunii ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)