Buna seara, cum se beneficiază de aceasta mărire salariata în următoarea speța : Suntem părinții a doi copii , am divorțat, tatăl s-a recăsătorit și din căsătoria actuala a rezultat un copil pentru care conform declarației pe propria răspundere a soției actuale el beneficiază de mărirea de 75%. În urma divorțului custodia copiilor spre creștere și educare mi-a fost încredințată mie ( nu avem custodie comuna) m-am recăsătorit și voiam sa știu pentru cei doi copii beneficiez și eu de mărire? Mulțumesc anticipat pentru răspuns și dacă se poate și o argumentație la răspuns indiferent care ar fi el. O seara buna
Interesanta problema, cred ca vorbiti despre parintele copiilor (dvs) si sotul parintelui copiilor (actualul dvs sot). Eu as consider familia ca fiind cea formata din "soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună, denumită în continuare familie" dupa cum o reglementeaza Legea 277/2010, cu trimiteri la "codul familiei" (actualmente prin codul civil).
Opinia mea este ca ar trebui sa beneficiati de facilitati, in masura in care restul conditiilor legale sunt indeplinite.
Legea nr.19/2020 Art. 3^1
(1) Personalul prevăzut la art. 32 alin. (1) din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1), corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada stării de urgență în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1 sau în prezentul articol.
(2) Pentru personalul din Sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, majorarea prevăzută la alin. (1) se suportă din bugetul de stat.
(3) Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, majorarea prevăzută la alin. (1) nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.
...
In speta, este vorba despre angajații sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor,
Bună ziua, atât eu cât și actualul soț facem parte dintuna din categoriile sus menționate de dumneavoastră. Ideea este ca de la unitate ma tot leagă de fostul soț cu care nu mai am nicio treaba și care așa cum este firesc își vede linistit de actuala lui familie. Noi ca părinti pentru ceilalți copii nu beneficiem de aceleași drepturi? Eu ca mama a lor voi "atârnă" de fostul asa toată viata?
Din pacate are legatura fostul dvs sot cu situatia actuala.
Personalul prevăzut la art. 32 alin. (1) din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1), corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada stării de urgență în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1 sau în prezentul articol.
(art.3^1 din Legea 19/2020)
@ Elena@78, parerea mea este ca nu ar trebui sa mai existe vreo o legatura cu fostul sot (parintele biologic), ar fi absurd de altfel, cu atat mai mult cu cat aveti o hotarare judecatoreasca prin care vi s-au incredintat copiii. Cred ca exprimarea din lege este nefericita, si mai ales prost interpretata. Parintii, familia, trebuie considerata cea in fapt, nu cea cu referire la parintii biologici, pentru ca daca am privi lucrurile asa, ar exista discriminari evidente in aplicarea legii. Bine, acum nu-i puteti invinovati nici pe cei de la unitate, pentru ca si pentru ei este o noutate sa interpreteze legile in aceste vremuri.
Daca verificati HOTĂRÂREA nr. 217 din 18 martie 2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, o sa gasiti in anexa la HG, modelul de DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE, care face referire la ".., părinte/persoană asimilată părintelui/reprezentant legal al copilului/copiilor: ...".
Ca atare, legea ar trebui aplicata, dupa cum am spus mai sus, si in favoarea dvs,
Contract de munca
lyly64
Buna seara, va rog o angajata a beneficiat in perioada 01.04 - 17.04,de zile libere potrivit prevederilor Legii 19/2020, zilele libere platite pentru copil. ... (vezi toată discuția)