avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sentinta civila!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sentinta civila!

Sunt foarte curios cu privire la parerile stimatilor colegi : cand poate fi pusa in aplicare o sentinta executorie( in speta, sentinta civila pronuntata intr-un litigiu de munca, definitiva si executorie), la momentul pronuntarii sau la momentul comunicarii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:51, 12 Decembrie 2009
O sentinta executorie poate fi pusa in aplicare la momentul comunicarii,dar uneori acest moment poate fi chiar din momentul pronuntarii daca daca ea poate fi comunicata din acel moment.;)
Din momentul comunicarii. Conform 289 codul muncii hotararile pronuntate in fond sunt executorii de drept
Din momentul comunicarii....altfel cum faceti dovada ca ati castigat acel litigiu?
In mod normal, vezi a doua zi dupa pronuntare, in condica solutia pronuntata. Tot acolo se regaseste si numarul hotararii sau sentintei. Problema mea este ca in aceasta directie este un vid procedural, deoarece nu exista nici o prevedere expresa in acest sens: daca sentinta devine executorie de drept din momentul pronuntarii sau al comunicarii ( repet, in litigiile de munca), mai ales ca acest caracter executoriu este pentru a proteja interesul salariatului. Or, tocmai asta e problema, pentru angajator ar fi benefic ca sentinta sa fie executorie din momentul comunicarii, iar pentru salariat, din momentul pronuntarii, intrucat acesta are un interes imediat si clar, consfintit prin lege,de a nu fi prejudiciat. VA multumesc oricum pentru pareri! Le astept cu mult interes!In acest caz, eu reprezint angajatorul care a pierdut litigiul, dar nu a primit comunicarea si nici nu i-a fost adresata o cerere de executare asa cum prevde art. 277 din Codul Muncii.#-o
Robert Szasz a scris:

Sunt foarte curios cu privire la parerile stimatilor colegi : cand poate fi pusa in aplicare o sentinta executorie( in speta, sentinta civila pronuntata intr-un litigiu de munca, definitiva si executorie), la momentul pronuntarii sau la momentul comunicarii?


Din momentul pronuntarii poate fi pusa in executare aceasta hotarare, dar avand in vedere ca pana la comunicarea dureaza ceva timp , se pune in executare dupa ce a fost comunicata ... intrucat nu se poate face dovada castigarii acelui litigiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta executorie de drept Elena Anghelescu Elena Anghelescu Intrebare: sentinta pronuntata in octombrie 2011 intr-o cauza avand ca obiect drepturi banesti. Se redacteaza si se comunica in aprilie 2012. Recursul se ... (vezi toată discuția)
Termenul de apel sampadri sampadri Buna ziua, In urma pronuntarii unei sentinte civile avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, definitiva si executorie de drept, cu termen de apel de ... (vezi toată discuția)
277 codul muncii - refuzul de a face plata pana la recurs = infractiune? andra1234 andra1234 intrebare: un angajat a castigat in instanta drepturi salariale, societatea nu a primit inca hotararea judecatoreasca astfel incat sa o poata contesta ... (vezi toată discuția)