avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai plătim chiria?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai plătim chiria?

In situatia in care ne aflam,stare de urgență, daca stam cu chirie, mai plătim chiria la proprietar? Ce prevede legea aici?
Multumesc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai dacă proprietarul e particular se plătește. Dacă e statul trebuie sa întrebați la Primărie.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
L183/2020 Propunere legislativă privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență

Senatul a adoptat proiectul privind amânarea de la plata chiriei pentru toți chiriașii, personae fizice sau juridice. Proprietarii, scutiți de la plata impozitului

Lege privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență

Art. l. – Locatarii, operatori economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot suspenda la cerere, fără plata de dobânzi şi alte penalităţi asemănătoare, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

La rândul lor, proprietarii sediilor, care nu mai încasează plata chiriei, vor fi scutiți de taxe și impozite.

Art.2.- Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării suspendării prevăzute la art. 1 sunt scutiţi de la plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat aferente chiriilor neîncasate pe perioada stării de urgenţă şi faţă de bugetele locale în privinţa impozitelor şi taxelor pe clădiri şi teren, aşa cum sunt definite prin TITLUL IX Impozite şi taxe locale din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care se datorează proporţional cu numărul de zile din anul 2020, cu excepţia perioadei de aplicare a stării de urgenţă şi suspendării plăţii chiriei pentru folosinţa imobilelor.

Facilitățile fiscale se vor aplica pe toată durata stării de urgență instituite, dar nu mai mult de 90 de zile, calculându-se pentru fracție din fiecare lună. De asemenea, este prevăzut ca toate contractele la care se referă aceste dispoziții să fie prelungite în mod coresounzător cu perioada aplicării scutirilor.

Daca va incadrati in cele de mai sus, este posibil sa beneficiati de legea ce va fi, si vice versa.
Legea se referă la chiria plătită de locatarii persoane juridice pentru spațiile unde au sediul sau punctul de lucru:
Locatarii, operatori economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot suspenda la cerere, fără plata de dobânzi şi alte penalităţi asemănătoare, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.


Sunt de părere că persoanele fizice nu pot invoca aceste prevederi în relația cu proprietarii locuințelor închiriate.

Dacă inițiatorul e persoană juridică îl rog să ignore răspunsul meu :)
Dacă aveți sediul în spațiul închiriat puteți obține o amânare la plata chiriei. În acest sens dispune OUG nr.29/2020 „(1) Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare”.

Dacă sunteți persoană fizică puteți încerca renegocierea contractului pentru motivul imposibilității temporare de executare a obligației de plată a chiriei.
Dacă acest lucru nu este posibil, se va apela la condițiile forței majore prevăzute în Codul Civil.
Daca sunteti persoana fizica, puteti incerca renegocierea contractului, in sensul de a amana chiria, ori de a plati la un alt termen.

Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat situații de urgenta raulserj raulserj Certificatul de situatie de urgenta mai e necesar pentru amanare plati furnizori (vezi toată discuția)
Fara activitate din cauza covid AlexandraCalu AlexandraCalu Un srl fara angajati, cu activitate de închiriere aparatura audio pentru evenimente este ajutat de stat avand in vedere ca nu mai sunt permise evenimntele, ... (vezi toată discuția)
Suspendare plata chirie amaliaschintee amaliaschintee Avand in vedere ca am o societate cu activitate suspendata in aceasta perioada (salon de frumusete), ce pot face sa imi suspend legal plata chiriei in aceasta ... (vezi toată discuția)