avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalizarea cu 10% din salariul de incadrare sau din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalizarea cu 10% din salariul de incadrare sau din venitul brut obtinut?

Angajatorul dispune o penalizare de 10% , timp de 3 luni, fara alt avertisment, din salariul angajatului, motivand nerespectarea regulamentului semnat pentru combaterea raspandirii SAR-COVID 19 (pastrarea distantei de minim 1,5 m si stationarea intr-un grup mai mare de 3 persoane). Salariatul este angajat cu salariul minim pe economie, la care se adauga sporul de noapte, acesta efectuand 6 ore din 8, munca pe timp de noapte cu aplicarea sporului de 25% . Este legal acest lucru, doar prin semnarea deciziei de impunere, fara a mai semna si alt act aditional de micsorare a salariului, fiind vorba de salariul minim? Sau , avand sporul de noapte, nu se mai considera ca salariatul are un venit minim si atunci nu mai este nevoie de semnarea altui act aditional? Este un abuz sau este legal acest lucru?
Cel mai recent răspuns: claudiu.demian , utilizator 09:10, 10 Februarie 2022
Abuz este dacă sancțiunea s-a aplicat fara o cercetare disciplinară.

Codul muncii dispune ca sancțiunea de aplica la salariul de baza. (reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;).
Nefiind aplicata cercetarea disciplinara, in prealabil, ci doar punearea sub nas a impunerii de sanctionare pentru a fi semnata, este considerata aceasta actiune un abuz, sa inteleg? Daca DA, ce se poate face, in cazul acesta? Se poate sesiza ITM-ul , in acest caz?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ITM-ul nu are competenta in anularea unor astfel de decizii... numai instanța de judecată are aceasta posibilitate.
Si in cazul in care sanctiunea a fost corect aplicata, ce implicatii are asupra dreptului pe prime? Conform CCM angajatul poate primi anumite prime din partea angajatorului daca nu a fost sanctionat disciplinar sau daca nu a lipsit nemotivat in anul respectiv. Eu am fost sanctionat pe 3 luni cu 10% dosarul de cercetare disciplinara fiind din octombrie, sanctiunea fiind aplicata in lunile noiembrie21, decembrie21 si ianuarie 2022. Intrebarea mea este, in 2022 am dreptul la prime sau nu? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare disciplinara Sebi44 Sebi44 Buna Ziua. Am o intrebare in legatura cu sanctionarea disciplinara. Lucrez la o firma privata. Marti lucram in sch. 3 si am descarcat un camion, care ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Avem un angajat pe care l-am cercetat disciplinar si am emis decizia de sanctionare (reducerea salariului de baza pe 3 luni cu 10%). Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga sa semnez un act aditional de reducere a salariului daca sunt insarcinata? s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. Buna ziua! Sunt insarcinata in 5 luni si un pic si seful meu, dupa ce a recurs la toate meschinariile posibile, a ajuns la o noua revelatie: sa-mi reduca ... (vezi toată discuția)