avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionare disciplinara

Buna Ziua.
Am o intrebare in legatura cu sanctionarea disciplinara.
Lucrez la o firma privata. Marti lucram in sch. 3 si am descarcat un camion, care ne aproviziona cu materii prime. Materialul se pune in zona de descarcare, de unde va fi preluat si introdus in magazie, in dimineata urmatoare (in sch.3 nu este magazioner). Dar in acea noapte aveam nevoie de o cutie de material, asa ca am preluat eu din zona de descarcare, am consemnat in Registrul de intrare marfa, i-am dat numar de inregistrare si l-am dus la un utilaj unde s-a prelucrat. La sfarsitul schimbului am mai luat o cutie de material din zona de descarcare, dar nu i-am dat nr. de inregistrare pentru ca inca nu era nevoie de acel material. Deci nu l-am dus la utilaj, numai am pregatit, am atentionat muncitorul de acolo ca nu are nr. de inregistrare, si sa-i spuna magazionerului sa-i dea nr. de inregistrare.
Cealalta noapte ajung la servici si seful de schimb ma asteapta cu un act aditional in care scrie: "-10% diminuarea salarului pentru nerespectarea procedurii de aprovizionare a utilajelor cu materii prime."
Am intrebat care e problema, zice ca a primit e-mail de la conducere ca cele doua cutii aduse de mine la utilaje nu aveau nr. de inregistrare. Am zis ca atunci de pe prima cutie cineva l-a rupt nr. de inreg. in sch. 1, iar a doua cutie nici nu era la utilaj, nu l-am preluat, n-a intrat in productie.
Nu am semnat actul aditional. Este legala treaba asta? Prima data nu trebuia desfasurat o cercetare disciplinara prealabila? Pe mine nu m-a intrebat nimeni ce s-a intamplat in aceea noapte, brusc m-am trezit cu -10% din salar. Cred ca directorul avea o zi rea, pentru ca inca vreo 4 colegi de la productie au primit -10% pentru chestii minore, iar intreaga sectia de finisare (60 de persoane) a primit 5%, desigur fara cercetare disciplinara.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 5 Aprilie 2014
Potrivit art.251 alin.(1) din Codul muncii, republicat, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Cercetarea disciplinara prealabila consta in descoperirea abaterii, convocarea salariatului, cercetarea faptelor, ascultarea salariatului, stabilirea vinovatiei si aplicarea sanctiunii.
Inteleg. Directorul nostru nu stie asta? Pentru ca e obisnuit sa aplice sanctiuni des, in modul in care am explicat. Poate sa imi retina din salar 10%, chiar daca nu am semnat actul aditional?
Teoretic, poate , dar nu este legala aplicarea sanctiunii fara a se efectua in prealabil o cercetare disciplinara.

Nu semnati acel act aditional. Nesemnarea lui inseamna ca actul nu are cums a-si produce efectele pentru care se doreste a fi incheiat.
OK, multumesc. Probabil maine, dupa sch. 3 o sa fiu invitat de directorul firmei, sa-i explic de ce nu am semnat actul aditional.
Pana la urma nu am fost invitat la discutie cu directorul firmei, iar sanctiunea de -10% a fost aplicata fara sa semnez actul aditional. Ce pot sa fac?

Alte discuții în legătură

Penalizarea cu 10% din salariul de incadrare sau din venitul brut obtinut? Nedumericiu Ionel Nedumericiu Ionel Angajatorul dispune o penalizare de 10% , timp de 3 luni, fara alt avertisment, din salariul angajatului, motivand nerespectarea regulamentului semnat pentru ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare macaroana macaroana Buna ziua ,as dori si eu o lamurire despre o decizie de sanctionare.Faptele s-au petrecut in felul urmator:(sunt asistentul directorului)intr-o zi a sunat ... (vezi toată discuția)
Inregistrare la itm mirabela_viorela mirabela_viorela Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine in ceea ce priveste documentul ce trebuie depus la ITM, act aditional sau decizie? Unui salariat i s-a aplicat ... (vezi toată discuția)