avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Părăsire domiciliu cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Părăsire domiciliu cu copil minor

Buna ziua. Întreb in numele unei prietene: ea, soțul și copilul de un an jumate locuiesc in aceeași casa cu socrii (intrări separate, spațiu separat). Datorită conflictelor repetate cu socrii, relația dintre soți s-a deteriorat. Soția, dorește sa plece împreuna cu copilul și soțul sa locuiască separat, in chirie pana vor reuși sa achiziționeze o proprietate. Soțul nu vrea sa se despartă de parinti, aceștia având o influența puternica asupra lui. Care este metoda legal prin care soția poate sa plece intr-o locuința separată împreuna cu copilul, sperând ca soțul o va urma, fără sa poată sa o acuze de părăsirea domiciliului si sa ceara custodia copilului, in situația in care socrii vor reuși sa îl convingă sa nu se ducă la soție, ci sa divorteze? Nu exista relații extraconjugale de nicio parte. Cei doi soți încă au o viața de cuplu activa, însă mereu apar conflicte intre ei, din cauza socrilor. Alte motive de conflict, intre cei doi soți nu exista. Soția dorește continuarea relației cu soțul și copilul, însă la distanța de socrii care le-au făcut căsnicia un calvar. Soția își poate permite plătirea unei chirii și creșterea minorului, chiar fără ajutorul soțului. Însă nu vrea sa se ajungă la aceasta situație. Deci care este metoda legală de a încerca salvarea relației prin distanțarea de socrii, prin care, in cazul in care se va ajunge totuși la divorț, sa nu fie acuzata? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
gabriel32, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabriel32 , utilizator 13:34, 13 Aprilie 2020
Buna ziua,
Poate pleca fara probleme in alta parte, nu are ce sa se intample, nu poate fi acuzata de ceva...
Dupa ce se stabileste undeva, poate discuta cu sotul sa mearga impreuna la un psiholog ( nu stiu cat de usor o sa se poata face asta acum...).
Ce varsta are copilul?
Este si perioada asta...ca putea incerca sa discute cu sotul o eventuala vizita la un psiholog, inainte de a decide sa plece.
In caz de divort...instanta o sa stabileasca domiciliul copilului, in funtie de interesul lui.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.

Un an jumătate are copilul.
Nu va pleca in aceasta perioada de pandemie, va aștepta sa treacă. Cum a rezistat pana acum, va mai rezista un pic. Cu soțul discuta, însă soțul mereu ii arunca: ‘tu nu ii suporti pe ai mei și de-aia reacționezi asa’. Soția și-a dorit încă de la început sa nu locuiască cu socrii (aveau posibilitatea sa plece in alta parte), însă soțul i-a promis ca părinții lui nu se vor bagă. Din păcate, nu a fost așa, și a ajuns sa trăiască într-un stres psihic permanent: socrii intra peste ei când au chef, le comentează orice, au un comportament nociv asupra copilului (nu respecta deciziile ei și soțului vis-a-vis de copil). In fine, sunt multe de spus, nu are rost sa insir eu problemele lor. Ea își dorește sa își salveze familia și are speranța ca va reuși prin distanțarea de socrii. Însă nu știe cum sa facă acest lucru legal. E decisă ca după ce se va termina toată nebunia cu statul in casa sa caute chirie și sa plece. Se gândea dacă e nevoie de vreun act gen Înștiințare pe care sa îl facă prin care sa își anunte soțul ca pleacă. Ea a discutat acest lucru cu el, și nu va pleca fără sa îl anunte verbal, însă vorbele nu cred ca au vreo valoare in caz ca se va ajunge la divorț, și nu vrea sa fie acuzata de rele intenții. Vrea sa facă totul legal. Eu nu știu ce sa o sfătuiesc și de aceea am întrebat aici. Va mulțumesc frumos pentru răspuns.

Ionut.ion a scris:

Buna ziua,
Poate pleca fara probleme in alta parte, nu are ce sa se intample, nu poate fi acuzata de ceva...
Dupa ce se stabileste undeva, poate discuta cu sotul sa mearga impreuna la un psiholog ( nu stiu cat de usor o sa se poata face asta acum...).
Ce varsta are copilul?
Este si perioada asta...ca putea incerca sa discute cu sotul o eventuala vizita la un psiholog, inainte de a decide sa plece.
In caz de divort...instanta o sa stabileasca domiciliul copilului, in funtie de interesul lui.


Cum am mai spus, daca isi prmite financiar sa intretina copilul, poate pleca fara probleme, nu trebuie sa-l anunte ca face asta ( chiar nu recomand pentru ca ii poate retine copilul...si atunci o sa fie mai greu de plecat).
Si in niciun caz sa nu plece fara copil
Poate pleca, se stabilleste undeva si apoi ii poate spune sotului ca nu mai poate, vrea o perioada de liniste...vrea sa mearga impreuna cu el la un psiholog pentru a salva relatia...nu stiu...
Atentie la relatia sotului cu copilul, poate veni intr-o zi sa spuna ca vrea sa vada copilul, sa iasa in parc...si sa plece cu el...
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
Ionut.ion, utilizator
Mulțumesc incaodata pentru sfaturi. O sa i le transmit sa fie atenta la ce ați spus.

Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
gi-jane2, moderator
Parasirea locuintei comune se poate realiza fara acordul sotului.

Ulterior, poate fi promovata actiunea de divort.

Alte discuții în legătură

Drepturi si obligatii fata de sotul care alege sa plece la munca în strãinãtate ContSters310081 ContSters310081 As vrea sa știu care sunt drepturile și obligațiile soției fata de soț în condițiile în care soțul alege sa lucreze în ... (vezi toată discuția)
Divort cu sotul necooperant dumitrunicolae dumitrunicolae o prietena vrea sa divorteze de sot fara prea mult tam-tam,din cauza pozitiei in care se afla si vrea sa stie cum se poate mai usor,deoarece de comun acord nu ... (vezi toată discuția)
Divort si tutela anca.patri anca.patri Buna ziua! O amica e in plin proces de divort si doreste tutela copilului de 9 ani,inca nu s-a pronuntat nici o sentinta,nici pentru divort,nici pentru ... (vezi toată discuția)