Buna ziua. Tatal meu este pensionar militar. A lucrat si in civilie inainte si dupa perioada militara, 14 ani si 6 luni in total in civilie.
Implinind recent 65 ani, a cerut si pensie civila si a primit raspunsul:
"Stagiul de cotizare la fondul de pensii este mai mic decat stagiul minim necesar conform Art. 52 din legea 263/2010. Numar total puncte realizate 0.00."
In detaliu:
1977-1989 angajat civil 12 ani, 1 luna
1989-1997 cadru militar, din 1997 pensie militara invaliditate grad 3.
1997-2000 angajat civil, 2 ani si 5 luni, cu pensie militara invaliditate grad 3.
2005-2015 pensie militara invaliditate grad 2.
2015 - pensie militara pt limita de varsta.
Ce se intampla aici?
De ce este numarul de puncte realizate zero?
Pensia de invaliditate grad 2 nu este considerata perioada asimiliata si stagiu de cotizare?
Inteleg ca nu se aplica inca legea 127/2019 cu stagiul minim de 10 ani, dar nu trebuia macar sa primeasca pensie sociala pentru cei 14 ani lucrati?
Vechimea in munca este recunoscut de ambele sisteme, atunci se considera vechimea în muncă ca militar și se îndeplinește condiția de 15 ani și se calc pensie civila doar ptr ani care am contribuit ca civil
Ati mai facut ceva cu dosarul pensiei publice? Imi trec trei idei prin cap:
1) poate plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori conform OUG 163/2020
(aici trebuie lamurit Art. II (3) c) la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar. - eu cred ca se refera la pensionar CNPP, nu MAI/MApN)
2) nu cumva tatal dvs. a facut si stagiul militar obligatoriu si dvs nu ati mentionat acest lucru? Acest stagiu este considerat perioada contributiva prin Legea pensiilor 263/2010 Art. 49 c)
3) se poate "angaja" la firma unui prieten o perioada