Exista relatii juridice intre Romania si Elvetia? In cazul proceselor civile? Intre doua persoane ?In cazul unei hotarari judecatoresti data in Elvetia, aceasta ar putea fi adusa spre executare in Romania? cum? care ar fi procedura? Multumesc cu recunostinta , pentru raspuns.
nu. Nu este decat intentia de proces. Pasul intai este intalnirea de la judecatorul de pace, dar datorita starii de urgenta Coronavirus, a fost amanata. Eu am locuit 10 ani si am muncit pana acum o luna in Elvetia. Am inchis firma pe care o aveam datorita condiitilor care au aparut. Am decis sa ma intorc acasa. In 2017 am iesit foarte ciufulita, ca sa zic asa .. ..dintr-o asociere cu o partenara . E complicat. Eu vreau sa stiu care ar fi consecintele unui proces care s-ar desfasura aici, daca eu nu as fi reprezentata de avocat( nu imi permit financiar) si daca ea( fosta partenera) ar obtine o hotarare impotriva mea, pentru a recupera o suma de bani, Cum ar putea evolua lucrurile? Ar veni statul elvetian dupa mine sa ma aresteze? Ar putea fosta partenera sa ma execute in baza unei hotarari data de o curte din Elvetia, in Romania? Am doua dosare mari si pline de dovezi si probe ca mi s.a inscenat acest prejudiciu( 35.000chf).. am o avocata in Elvetia, care imi cere acte prin care sa demonstrez ca nu imi pot permite cheltuieli de judecata dar ea nu intelege ca in Romania, este alta lume.. nu intelege ca nu ii pot furniza aceste acte.. nu avem asigurari obligatorii de sanatate, nu avem . .. multe din ceea ce aici -in Elvetia-este absolut normal. Eu vreau sa stiu la ce ma expun in momentul in care nu ma pot apara aici. La un eventula proces. Nu stiu sigur daca paratii vor continua actiunea. Sper ca nu. Dar daca ar obtine o hotarare , in lipsa mea, cum va putea fi aceasta aplicata in Romania? De 3 ani traiesc in teroarea acestei amenintari.. puteti sa im i spuneti daca si cum as putea sa imi linistesc sufletul? multumesc cu recunostinta, pentru orice raspuns.
Da, se poate, procedura se numeste Exequator - recunoasterea hotararilor straine in Romania, si se realizeaza prin intermediul Tribunalului.
Apoi se poate pune in executare ca orice hotarare pronuntata de o instanta roamaneasca.
Incercati sa va aparati la acel proces, daca partenera obtine o hotarare favorabila, da va ajunge sa va execute silit in Romania, asta daca nu e vb de o infractiune- caz in care,lucrurile sunt si mai grave.
Dovada ca nu va permiteti cheltuielile de judecata luati de la administratia financiara adeverinta ca nu obtineti venituri sau daca obtineti, de cat sunt ele. Cred ca si acolo statul ajuta sa ai acces la justitie ( ajutor public judiciar e aici).
Multumesc. Ce presupune o executare silita? daca nu am nimic pe numele meu? Precizez ca inca nu am iesit la pensie( mai am 4 ani) si traim doar din pensia sotului meu.