avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cum se aplica in Romania o hotarare judecatoreasca ...
Discuție deschisă în Executare silită

Cum se aplica in Romania o hotarare judecatoreasca data in Elvetia , intr-un proces civil?

Exista relatii juridice intre Romania si Elvetia? In cazul proceselor civile? Intre doua persoane ?In cazul unei hotarari judecatoresti data in Elvetia, aceasta ar putea fi adusa spre executare in Romania? cum? care ar fi procedura? Multumesc cu recunostinta , pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: zoesam109 , utilizator 09:21, 23 Aprilie 2020
daca nu aveti nimic, nu au ce sa va ia.. poprire pe pensie se poate pune cand veti avea o pensie.
Asa cum a raspuns si dl Cristian Costin Milos, procedura de recunoastere a unei hotarari judecatoresti definitive - pronuntata intr-un stat strain, se numeste Exequator.

Pentru a fi executata in Romania, este nevoie de o hotarare judecatoreasca DEFINITIVA si recunoscuta printr-o alta hotarare judecatoreasca - in Romania. Asta inseamna ca partea adversa trebuie sa castige si in fond si in apel.

Trebuie sa va aparati daca veti fi actionata in instanta, pentru ca altfel riscati sa pierdeti si sa nu mai puteti avea nimic pe numele dvs. niciodata (va atarna o eventuala executare silita). Daca spuneti ca aveti dovezi, aparati-va si incercati sa apelati si la un avocat din Elvetia. Nu pare un proces simplu, mai ales din postura in care va aflati.

Executarea in Romania poate fi mobiliara (poprire conturi, vanzari de bunuri mobile, poprirea dividendelor din actiuni, etc) si imobiliara (valorificarea bunurilor imobile detinute chiar si in coproprietate). Chiar daca nu aveti acum bunuri pe numele dvs., poate in viitor veti avea o mostenire sau veti obtine venituri.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2020
Company Advising, utilizator
Multumesc cu recunostinta , pentu acest raspuns clar. Am o avocata aici, in Elvetia care stie toata povestea. Din pacate, am incaput pe mana unor excroci. Din 2018. Impreuna cu ea si cu un expert contabil am verificat Bilantul frirmei S-a constatat ca a fost facut clar , cu intentia sa fiu scoasa in paguba. A fost atacat. De la primul Bilanz au aparut inca doua!Avocata mea, stie ca am dreptate si ca sunt victima. Vrea sa ma apere in continuare, chiar dupa plecarea mea in Romania. Am platit pana acum 7000chf.. numai pentru emailuri, telefoane si cam atat. pana acum am avut din ce, deoarece am lucrat in Elvetia. Acum, am decis sa vin acasa. Am obosit muncind. Avocata doreste sa ma apere in lipsa si sa obtina pentru mine gratuitate la un eventual proces. dar eu nu ii pot furniza documentele pe care mi le cere, decat , partial. Aici, in Elvetia exista asigurare obligatorie de sanatate. Este un numar, care apare pe toate documentele de identificare. valabil si pentru sanatate si pentru pensie. Eu nu ii pot da acest document, pentru ca la noi nu exista. Iar eu nu voi fi pensionara decat peste 4 ani... am 58. Si inca multe altele. Astazi am vborbit cu ea. I-am dat decizia de pensionare a sotului meu si cam atat..Aceasta este singura sursa de venit in acest moment. A spus ca va incerca sa obtina cheltuieli gratuite. Eu voi veni luni, 27.04 in Romania. Sper sa nu intru in carantina. Si sa pot obtine o dovada de la administratia financiara ca nu am alte venituri. Sunt aproape sigura ca fosta partenera , nu va merge atat de departe incat sa vina in Romania si sa deschida alt proces, aici.. tot ce a facut, a facut din razbunare. Este destul de complicat de explicat.
Doar vreau sa stiu ce este de facut daca acesta situatie ar aparea. Deci, ca sa inteleg clar, ar trebui deschis un proces aici in Romania, in localitatea unde eu am domiciliul, la care sa vina cu toate probele din nou? Si sa se judece aici? Deci horatarea pe care ar obtine-o aici, in Elvetia, nu ar putea pur si simplu sa o execute direct , in Romania? Multumesc, multumesc, multumesc! Cu recunostinta.
Deci, ca sa inteleg clar, ar trebui deschis un proces aici in Romania, in localitatea unde eu am domiciliul, la care sa vina cu toate probele din nou? Si sa se judece aici? Deci horatarea pe care ar obtine-o aici, in Elvetia, nu ar putea pur si simplu sa o execute direct , in Romania? Multumesc, multumesc, multumesc! Cu recunostinta.

Nu se reia procesul si nu e vb de o judecata din nou, nu se administreaza probe, ci e o procedura de recunoastere a unei hotarari straine pt a o putea pune in executare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2020
gi-jane2, moderator
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea inscrisurilor si hotararilor straine DobreC DobreC Buna ziua! Fratele meu care lucreaza in Spania este despartit prin hotarare judecatoreasca, hotarare in care sunt precizate si custodia copilului, dreptul de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara de la parinte care lucreaza in germania sorana_g sorana_g Buna ziua, cum pot pune in Executare o sentinta de divort cu pensie alimentara pronuntata in Romania iar fostul sot lucra in germania. Trebuie sa obtin ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea divortului din sua in romania moni08 moni08 Am si eu nevoie de sfatul unui avocat, va rog. In 2 zile (Doamne ajuta!) o sa obtin divortul de sotul meu. Amandoi suntem cetateni romani dar locuim de 6 ani ... (vezi toată discuția)