Buna ziua,
As dori si eu sa ma ajutati cu cateva informatii legat de iesirea la pensie anticipata de urmas. Am 54 de ani si sotul meu a murit in anul 1994 la varsta de 40 ani. Avea la momentul respectiv urmatoarea vechime: 22.10.1974 - 20.09.1975 - militar in termen; 20.09.1975 - 21.08.1978 - elev scoala militara; 21.08.1978 - 29.09.1992 - ofiter activ; 29.09.1992 - trecut in rezerva, 1992-1994 - nu a lucrat cu carte de munca; decedat la 5 noiembrie 1994.
Doresc sa stiu daca am dreptul sa ies anticipat la pensie pe baza vechimii in munca a sotului, eu neavand nici varsta, nici vechimea necesara.
Daca nu intrunesc conditiile, cand anume as putea totusi sa ies la pensie?
Sunt nascuta la la 21.octombrie.1955 si am 23 de ani vechime in munca.
Va multumesc anticipat pentru ajutor,
Victoria
1. Fiind nascuta in octombrie 1955 si avand un stagiu de cotizare de 23 de ani puteti solicita inscrierea la pensie de limita de varsta la varsta de 60 de ani, adica in octombrie 2015.
2. La pensie anticipata partiala nu puteti iesi deoarece nu aveti stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
3.La data iesirii la pensie pentru limita de varsta puteti opta pentru cea mai convenabila dintre pensii.
4. Cred ca din viteza ati scris "pensie anticipta de urmas". Nu exista asa ceva.
Stimata doamna, din postul dvs. rezulta ca sotul a fost militar. Si in sistemul militar, ca si in cel public, puteti beneficia de pensie de urmas daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat (in cazul de fata).
Intrucat decesul sotului a avut loc in anul 1994, eu va sugerez sa luati toate documentele care dovedesc vechimea in serviciu a acestuia si sa va duceti la casa de pensii (a MIRA, a MAPN, depinde unde a lucrat, nu rezulta din mesajul dvs.). Acolo puneti toate intrebarile si formulati si cerere.