avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand ramane o hotarare judecatoreasca definitiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand ramane o hotarare judecatoreasca definitiva

As dori si eu sa stiu cand o hotarare ramane definitiva si irevocabila in cazul meu hotararea mea suna cam asa :SOLUŢIA : AMANA PRONUNTAREA CAUZEI LA DATA DE 09.11.2009. S.P. NR.1807/09.11.2009. HOTARARE : Condamnă pe inculpatul N. M. la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 178 alin. 1 şi 2 din Codul penal (faptă săvârşită la data de 18.04.2008). În temeiul art. 81 Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 (patru) ani, stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal. Potrivit art. 71 alin. 1 Cod penal, aplica inculpatului N. M. pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II si b Cod penal, pedeapsa a cărei executare va fi suspendata condiţionat pe perioada termenului de încercare de 4 ani, potrivit art. 71 alin. 5 Cod penal. În temeiul art. 14 şi 346 alin. Cod de procedură penală, admite în parte acţiunea civilă formulată şi obligă asiguratorul S.C. Asigurare Reasigurare ARDAF S.A. la plata sumelor de 7.000 lei, cu titlu de despăgubiri civile directe şi de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri morale, către părţile civile Antohi Florin şi Antohi Manuela. Potrivit art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 cu modificările ulterioare, obligă pe inculpatul N. M., la plata sumei de 3498 lei cu titlu de despăgubiri materiale (cheltuieli de spitalizare), către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” . În temeiul art. 191 alin. 1 Cod de procedură penală, obligă pe inculpatul N. M. la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. PROCES-VERBAL În temeiul art. 359 Cod de procedură penală, atrage atenţia inculpatului N. M. asupra consecinţelor prevăzute de art. 83 Cod penal, în cazul săvârşirii, cu intenţie, în interiorul termenului de încercare, a unei alte infracţiuni.
Si as dori sa primesc mai multe informatii in legatura cu hotararea mea pt ca orice roman cu studii medii nu inteleg cam tot ce scrie si avocata mea nu ma lamurit foarte tare.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariussika , utilizator 20:13, 13 Decembrie 2009
Dupa ce pedepasa cu suspendare va fi considerata ca executatat dupa doi ani va veti afla intr-un termen de incercare de 4 ani in timpul caruia nu trebuiie sa savirsiti alta infractiune intentionata caci vi se revoca beneficiul suspendarii. Cit despre latura civila vedeti ce sume de bani aveti de data si unde intrucit daca peste cinci ani incercati reabilitarea este necesar ca si aceste sume sa fie achitate
La pedeapsa cu inchisoarea , a carui cuantum este de doi ani, in cazul in care instanta acorda inculpatului suspendarea conditionata a executarii pedepsei , se mai adauga in ca un interval de timp de 2 ani care, impreuna cu pedeapsa efectiv aplicata si data spre executare, compune termenul de incercare. Asadar, termenul de incercare pe perioada caruia va trebui sa va abtineti de la a comite alte fapte antisociale, totalizeaza patru ani. Daca in cuprinsul acestui termen veti savarsi noi infractiuni, suspendarea pedesei poate fi revocata , uramand sa executati pedeapsa intr-un loc de detentie.
In privinta laturii civile a procesului penal, intrucat instanta a admis doar in parte pretentiile civile ale partilor civile, asiguratorul este obligat la plata despagubirilor materiale si a daunelor morale in cuantumul mentionat in hotarare, si il obliga pe inculpat la plata cheltuielilor cu spitalizarea victimei. deasemenea , inculpatul este obligat la plata cheltuielilor de judecata.
La finele celor 4 ani, pentru ca pedeapsa sa se considere ca executata si sa devina aplicabila reabilitarea de drept , este necesar ca inculpatul sa fi achitat despagubirile civile s i sa fi indeplinit toate celelalte conditii impuse pentru perioada suspendarii conditionate.
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Va multumesc mult pt raspunsul dat dar as mai avea o intrebare cu permisul cum ramane? Se anuleaza sau ramane suspendat? Mai am voie sa mai dau daca se anuleaza?
In privinta permisului ,asa cum se intampla in cazuri similare, se anuleaza, dvs. urmand ca dvs. sa sustineti un nou examen .
Confirm oug 195/2002 Art. 114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);
ART. 116 (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare: a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă; b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere; c)

Deci , in caz de anulare ( si cred ca asa este), dupa trecerea unui an de la ramanerea definitiva hotararii de condamnare prin care s-a dispus masura suspendarii conditionate a ex. pedepsei , va puteti prezenta pt. sustinerea unui nou examen in vederea obtinerii unui nou permis, asa cum reiese din prevederile OUG.
Si pedeapsa incepe de acum de cand s-a dat hotararea sau de cand s-a savarsit fapta?Si hotararea ramane definitiva dupa 4 ani?

Alte discuții în legătură

Hotarare/dosar penal/in baza art. 87al1 din oug 195/2002 mirceapmf mirceapmf 04.03.2014 Ora estimata: 09:00 Complet: S2 C 2 A Tip solutie: Admis apel Solutia pe scurt: Dp.231/A- În baza art. 386 alin. 1 C.p.p. respinge ca nefondată ... (vezi toată discuția)
Suspendarea executarii pedepsei- anulare permis de conducere GeorgianaD GeorgianaD Buna ziua, va rog sa ma lamuriti ce inseamna aceasta suspendare a executarii pedepsei! 09/02/2011 Condamnare Solutie: Condamnă pe inculpatul D. G. pentru ... (vezi toată discuția)
Citatie valentin_matei2003 valentin_matei2003 Buna ziua am primit acasa urmatoarea citatie : Prin prezenta,in baza dispozitiilor art 359 al.2 cod procedura penala si in conformitate cu dispozitiile ... (vezi toată discuția)