Buna ziua numele meu este Valentin am si eu o nelamurire,in legatura cu un act incheeat la notar,precum ca ii dau unui vecin voie sa treaca cu teava de apa,canalizare,gaz,si electric pe la mine prin curte,ma intereseaza sa stiu daca pot renunta la acest act,si care ar fi procedura.
Mentionez ca in actul respectiv avem trecut ca pt executia lucrarilor de apa si canal,gaze se plateste de dansul 70% din lucrari si 30 % eu,pana in momentul de fata am bagat doar apa si canalizare,amandoi respectandu-ne obligatiile dar eu as vrea sa renunt la acest act,pt ca vecinul nu prea e om de inteles adica imi strica curtea(betoane,etc) si spune el ca eu trebuie sa le repar nu dansul
Mergeți la notar cu actul.
Dacă găsiți avocat bun si vede actul exista interpretări juridice la.nivel înalt care să va ajute.
Analiza actelor juridice de regulă se fac de cei foarte bine pregătiți si la nivel.stiintic nicidecum pe tipizate.
Exista o categorie de caracterizare a actelor juridice.
Este însă de mare finețe juridice ceea ce spun eu.
Pentru a se aplica o lege trebuie facuta carificarea juridică a actului juridic.
Calificarea juridică se face in functie de mai multe criterii juridice si de aceea spun ca este de mare finețe juridică.
Am sa dau en exemplu simplu dar care nu se aplica efectiv în speță..Donatia se poate ataca în justiție.
Un act juridic nenumit poate fi la rândul lui atacat în justiție dar trebuie văzut în amănunt si nu formal...
Pe drept substanțial.si drept procesual în urma analizei juridice se pot gasi temeiuri de drept.
Însă, în niciun caz calificarea juridică nu este aceea de renunțare la un act juridic.
Nu e nicio mare finete. E la mintea cocosului.
Este un act unilateral, în speță o declarație de exprimare a acordului. Poti sa ti-o "ataci" singur?
De exemplu: Eu imi dau acordul ca vecinul să își construiască o anexă, declarația mea fiindu-i necesara pentru obținerea autorizației de construire.
Vecinul obtine autorizația de construire si se apuca de edificat. Cand e aproape ridicata construcția, iar șantierul e in floare, ma gandesc eu mai bine și nu mai vreau.
Nu mai sunt de acord.
Mai pot eu la acel stadiu să îmi retrag acordul? Mai foloseste la ceva, mai produce efecte juridice? Ar trebui ca vecinul să demoleze construcția, doar pentru că după x timp, eu nu mai sunt de acord?
Asa si aici. Lucrările sunt in desfășurare.