avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Racordare apa si canal nevoie autorizatie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Racordare apa si canal nevoie autorizatie de construire Da sau Nu?

Va adresez o intrebare la care nu am vazut nicaieri raspuns pe forumuri. Imobilul nostru este bransat la magistrala de apa. Exista si un contract de bransament evident intre consumator si Apa Nova. Intrebare simpla. Este nevoie de autorizatie de construire daca racordez apartamentul la apa si canalizare situat pe proprietate comuna? Repet. Bransament exista, racordare de la camin la apartament nu exista. Mentionez ca apartamentul se afla intr-o zona centrala, considerat un ansamblu de cladiri instorice.

Ma poate lamuri cineva daca ai sau nu nevoie de autorizatie de construire pentru "RACORDARE"?
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 20:13, 6 Iulie 2018
Buna ziua!
[ link extern ] /
Pe scurt, este obligatorie autorizatia de construire pentru conectarea apartamentului la bransamentul de apa in cazul in care ati fi optat pentru incheierea cu ApaNova a unui contract de alimentare cu apa si canalizare, adica sa nu fiti la comun pe contractul colectiv.
Din cate am inteles de la dvs., prin conectarea apartamentului la actualul bransament se vor modifica doar instalatiile interioare comune.
In subsidiar, la conectarea apartamentului dvs. e necesara modificarea contractului colectiv existent cu ApaNova asa cum se arata pe site-ul ApaNova.

Este necesar sa aveti un proiect al noii instalatii interioare de apa si canalizare de la apartament la punctul de conectare in reteaua comuna. In functie de context, daca instalatiile interioare vor strapunge imobilul, daca teava de canalizare va avea un traseu nou pe sub pamant, etc. e posibil ca Primaria sa va solicite Autorizatie, expertiza tehnica, avize etc.
E posibil sa va trebuiasca si acordul proprietarilor pentru interventia asupra spatiilor comune.
Puteti face o cerere pentru emiterea certificatului de urbanism pentru racordarea la instalatiile interioare, iar daca primaria considera ca nu este necesar veti primi o adresa cu raspunsul. Astfel evitati posibilele reclamatii.
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsul prompt.
La caminul existent ne-am facut un bransament separat de restul vecinilor anul trecut. Detin un contract separat de vecini intitulat "Separare Bransament Apa ". Separarea a fost realizata prin cuplarea la bransamentul existent de alimentare cu apa potabila a imobilului. S-a obtinut in acest fel avizele si autorizatia de constructie pentru acest lucru. S-a montat un contor de apa nou. Practic, mai departe vreau sa ma racordez la reteaua de apa din bransamentul realizat de catre Apa Nova si la canalizare sa nu treca prin apartamentul nimanui. De asemenea, am facut si un proiect de apa/canalizare ca sa racordez instalatie interioara de apa si canalizare. Deci imobilul este conectat la retaua publica de apa si canalizare, existenta pe domeniul public, prin intermediul unui bransament existent. Alimentarea cu apa rece se va face din caminul de apometre si canalizare existent in gangul de acces. In caminul de apomentru exista o pozitie prevazuta pentru montarea apomentrului aferent apartamentului. Apa si canalizarea va fi separata de toata lumea.
Se vor face sapaturi in gang si pe sub scari pana in casa scarii si de acolo in apartament. Nu sapam in ziduri, nu periclitam in niciun fel cladirea, care de altfel cum spuneam sa afla intr-o zona care face parte dintr-un asamblu de cladiri istorice. Poate o sa-i deranjeze pe vecini cateva zile dar o sa le treaca, ma impac bine cu ei cu exceptia unui singur vecin care de altfel el a fost cel care mi-a taiat apa "comuna" fara acordul meu si si-a renovat apartamentul nu o sa-mi dea acordul lui deoarece interesul lui era sa cumpere....in fine e o poveste lunga si nu vreau sa va plictisesc.

In concluzie pe mine ma interesa daca am nevoie de ac de la bransamenteul existent intrucat daca este nevoie de ac atunci trebuie sa schimbam si cadastru, acord vecini etc. si devine complicata situatia.

Sper ca este mai clar acum, ramane valabil ce ati spus?

Multumesc inca odata.
Probabil ca imobilul dvs. se afla in zona de protectie a monumentelor istorice. Acest fapt este reglementat de Legea 422/2001. In certificatul de urbanism se mentioneaza daca imobilul se afla in aceasta zona de protectie a monumentelor istorice. Diferenta este ca, prin certificatul de urbanism, primaria solicita aviz de la Ministerul Culturii pentru autorizarea interventiilor la constructia respectiva. Dar pentru separarea consumului de apa prin bransament individual nu e necesar avizul acesta.
Sa inteleg ca a fost finalizata lucrarea, facuta receptia de catre ApaNova atat a bransamentului individual la reteaua de apa, cat si racordul individual la reteaua de canalizare din camin incepand de la ceasul de contor ApaNova pana la reteaua stradala. Asa este?
Separarea interna a retelei interioare de apa si canalizare trebuie efectuata in momentul punerii in functiunea noului bransament de apa si racord de canalizare.

La depunerea actelor pentru avizul de la Inspectoratul de Stat in Constructii vi s-a cerut proiectul instalatiilor interioare de apa si de canalizare? L-a stampilat "spre neschimbare" ? In cazul in care a fost prezentat proiectul, iar ISC nu a mai solicitat si altceva pentru emiterea avizului, atunci inseamna ca nu ar mai fi nevoie de o alta autorizatie de construire pentru instalatiile interioare din moment ce detineti o autorizatie de construire pentru realizarea bransamentului individual la apa si a racordului individual la canalizare.

Autoritatile ce va spun?

Eu nu am inteles cum s-a realizat bransamentul de catre ApaNova dar nu-l aveti conectat cu instalatia interioara noua. Cum l-au pus in functiune? In acest moment ApaNova va furnizeaza apa pe bransamentul individual realizat de dvs.?
Sau ApaNova a facut receptia numai la bransamentul individual de apa, iar canalizarea o aveti inca la comun?
Am nelamuriri pentru ca operatiunea se face in acelasi timp ca serviciul sa fie utilizabil, in functiune.

Dvs. prin autorizatia de construire obtinuta aveti dreptul sa efectuati lucrarile prevazute in autorizatie. Ex. : solicit autorizarea lucrarilor de bransament individual la reteaua de apa si pot face tot ce e necesar in scopul realizarii acestui bransament. Fara a mai solicita alte autorizatii.
Nu vad logica pentru care e necesara alta autorizatie. Autorizatia se solicita dupa ce exista certificatul de urbanism. Or, nu se poate cere un alt certificat de urbanism pentru realizarea aceleiasi separari bransament apa.

Eu nu am calitatea de expert in autorizarea acestui tip de lucrari, deci eu am expus o opinie. Nu va pot garanta nimic. Pana la urma, doar o instanta competenta poate emite decizii de obligare de a face sau de a nu face o actiune.
Vai multumesc mult pentru implicare, pentru un astfel de ajutor meritati un bonus pentru ca nu sunt specialisti sau cel putin nu am dat de ei sa ma lamureasca. De 1 an si ceva tot incerc sa aflu raspunsur. Revin la d-voastra cu un raspuns la intrebari sa clarificam. Multumesc inca odata. Revin.
Buna ziua,
Va raspund la intrebari. Am subliniat intrebarile d-voastra.
Sa inteleg ca a fost finalizata lucrarea, facuta receptia de catre ApaNova atat a bransamentului individual la reteaua de apa, cat si racordul individual la reteaua de canalizare din camin incepand de la ceasul de contor ApaNova pana la reteaua stradala. Asa este?

Da, lucrarea (separarea de bransament) este finalizata de anul trecut si de atunci incercam sa ne racordam apa la apartament pe cale legala evident, dar intalnim tot felul de piedici.
Lucrarea nu este pusa pusa in functiune. Ca sa intelegeti mai bine noi nu locuim acolo, mai ales fara apa si canalizare. Urmeaza sa continuam lucrarea de la bransamentul separat, de unde au ramas cei de la Apa Nova. Avem un proiect intocmit si avizat. In momentul de fata apartamentul nu este legat nici la apa nici la canal, desi la Apa Nova platesc lunar factura pentru canal/contract. Mai demult era montata o chiuveta la comun pe care un vecin a desfiintat-o illegal, fara sa-mi ceara acodul, iar VW este tot la comun.

La depunerea actelor pentru avizul de la Inspectoratul de Stat in Constructii vi s-a cerut proiectul instalatiilor interioare de apa si de canalizare? L-a stampilat "spre neschimbare" ?

Noi nu am depus niciun act pentru avizul de la ISC. Apa Nova s-a ocupa de avize cand au facut separarea de bransament. Am semnat contractual cu Apa Nova, au venit la locul de fata si au efectuat separarea de bransament cu ceas, urmand ca interioarele sa fie facute mai departe de noi si de aici intrebarea daca ne trebuie autorizatie de construire sa ducem la bun sfarsit lucrarea.

Autoritatile ce va spun?

Noi am cerut primariei un raspuns sa aflam conditiile necesare sa putem efectua lucrarea.
Acesta este raspunsul primit de la Primarie:
Va comunicam ca, din cele prezentate, facand referire la bransare, racordare, realizare racord si instalatia cuprinsa intre punctul de racord pana la accesul in apartament, reies doua lucruri:
1. ca doriti realizarea racordului de apa si canalizare; aceasta realizare este imposibila - 1 racord pt. 2 utilitati,
2. ca doriti realizarea instalatilor dintre punctul de bransare/racordare si pana in locuinta; de la camin pana la consumator (nu pana la intrarea in apart.) este instalatia interioare de apa sau de canalizare si este tot unitar.
Din documentatia tehnica am inteles ca doriti sa realizati instalatiile interioare pt. alimentare cu apa a locuintei, si de evacuare a apelor uzate din locuinta, in caminul de canalizare existent.
Trebuie precizat ca, imobilul in cauza se situeaza in zona protejata cu valoare istorica, arhitecturala si peisagistica, conf . Planului de Urbanism General (PuB) al Mun..........aprobat prin HCL nr. .....
Va informam ca, asa cum L.50/1991 rep. privind autorizarea executarii lucrarile de constructii, precizeaza la:
- Art. 1 ca, "executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construrie sau de desfiintare, emisa in conditiile legii, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren si/sau constructii - identificat prin numar cadastral, in cazul in care legea nu dispune altfel";
- Art.3 (1) lit. b) ca, "constructiile se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de consturire, pentru lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, proiectare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevazute de lege - monumente, ansambluri, situri- inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil - teren si/sau constructii, la consturctii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilie protivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de rubanism aprobate",
este necesara obtinerea unei autorizatii de construre pentru exectuarea oricaror din aceste lucrari
Pentru obtinerea acesti autorizatii, este nevoie sa solicitati mi intai obtinerea unui certifcat de urmabnism pentru lucrarile ce doriti sa le executati.
Trebuie sa aveti in vedere partile indivize comuna pe care le afecati cu lucrarile, avand nevoie de acceptul autentica al proprietarilor imobilelor efectate.

Eu nu am inteles cum s-a realizat bransamentul de catre ApaNova dar nu-l aveti conectat cu instalatia interioara noua. Cum l-au pus in functiune? In acest moment ApaNova va furnizeaza apa pe bransamentul individual realizat de dvs.?
Sau ApaNova a facut receptia numai la bransamentul individual de apa, iar canalizarea o aveti inca la comun?


In caminul respectiv mai sunt si alti vecini din curte care s-au separat dealungul timpului fara nicio autorizatie. La nivelul superior, unde se afla si apartamentul nostru, locatarii foloseau o singura toaleta comuna si o chiuveta. Toaleta comuna la nivelul superior a ramas si chiuveta, dar aceasta din urma a desfintat-o vecinu fara sa fac niciun demers.
Orice informatie in plus e binevenita.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Vecinul meu nu își achită facturile restante la apanova și se pare că vom ajunge la debranșare deși eu sunt cu plata la zi. ce este de făcut în acest caz? speed_1978 speed_1978 buna ziua.ce este de facut in cazul in care vecinul meu(curte comuna,eu parter el etaj) nu isi achita facturile restante la apanova si se va ajunge conform ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am o problemă. rețelele situate pe domeniul public, ... corbumihai77 corbumihai77 Bună ziua. Am o problemă. Rețelele situate pe domeniul public, au vreo restricție/condiționări?? Mă refer la rețeaua de apă interioara care va fi ... (vezi toată discuția)
Racord separat apa nova andreeamira andreeamira Va scriu in speranta ca ne-ati putea ajuta cu un sfat in privinta problemei cu care ne confruntam. Situatia sta in felul urmator: eu si sotul meu locuim ... (vezi toată discuția)