Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie putin ciudata. Am avut un credit la un IFN pe care l-am platit din contul sotului prin transfer bancar. Cu toate acestea , m-am trezit luna aceasta cu o executre silita din partea Investcapital ltd. Din pacate , sotul a decedat si nu am cum sa mai obtin dovezi ca a fost platit creditul. Insa , studiind actele de executare am constatat ca la datele firmei Invest capital nu este nici un CUI, spune astfel : CUI,inregistrat la Registrul Autoritatii de Servicii Financiare din Malta ( echivalentul ASF din Romania) sub nr C 62911. Practic, ni se spune ca este inregistrata doar la ASF Malta fara sa fie inregistrata la Registru Comertului Malta? Daca este asa poate in Romania sa desfasoare activitatii de orice fel daca nu si-a depus actele si pentru obtinere autorizatie de la ASF Romania?fara autorizatie de la ASF Romania nici o firma de servicii financiare nu poate desfasura activitati pe teritoriul Romaniei. Nu stiu care este legislatia din Malta, dar mi-e greu sa cred ca o firma poate functiona daca nu este inregistrata intai in Registrul Comertului Malta si apoi in ASF Malta. Sper sa ma puteti ajuta in aceasta speta. Multumesc anticipat.
Eu am avut mai multe contestatii la executare contra acestui gen de societati (cipru, malta, luxemburg) si inclin sa cred ca pot functiona, intrucat nu am gasit aceasta problema ridicata nicaieri.
Puteti dezbate succesiunea sotului, apoi cu accesul la contul bancar faceti dovada platii.
Multumesc penru raspuns. Mai greu cu dezbaterea succesiunii acum. Nepoata mea a lucrat in intermedieri financiare si mi-a spus ca nici o firma nu poate avea nici un fel de activitati pe teritoriul Romaniei fara a fi inregistrata la ASF Romania si a primi un cod. Am mai intrebat asupra acestei probleme dar tot asa mi s-a spus ca este un mod de abordare nou si pana acum nimeni nu a ridicat aceasta problema. Poate e un inceput si un mod de contesta aceste executari ilegale. Multumesc inca o data.
Nu este ceva nou. Decizia nr. 19 / 2018 a ICCJ privind reprezentarea persoanelor juridice.
In speta dvs., firma din Malta - mai mult ca sigur - a contractat serviciile unui avocat din ROmania. Si mai mult, probabil colaboreaza cu o firma de recuperari creante din Romania (pentru comunicarea actelor de procedura). Deci...legal as spune eu. Firma din Malta este creditorul. Ar fi culmea sa trebuiasca sa fie inscris in ASF pentru a-si putea recupera debitul...
Dv doar credeti. Nu e culmea ca sa fie inscrisa la ASF pentru a face o afacere ,debitul nu era al ei. In primul rand Registrul Comertului si ASF sunt doua entitati diferite in fiecare tara, In actele primite se spune clar ca e firma de investitii financiare , nu are CUI de la Registrul Comertului ci doar cod de functionare de la ASF Malta. Orice firma de investitii financiare dintr-o tara, ca sa luncreze intr-o alta tara din UE trebuie inregistrata la ASF in tara unde vrea sa lucreze sau la Banca Nationala a tarii respective. Deci nu, nu este culmea. Si nu, nu ea a angajat avocat ci firma care este reprezentant legal in Romania. Nu credeti ca avocatul este ilegal angajat in acest caz?Am scris acest mesaj tocmai ca este pusa o problema noua si cu cine am vorbit mi-a zis ca nu stie ce sa spuna . Poate are cineva idei. Multumesc.
Uneori, raspunsurile nu sunt pe masura asteptarilor noastre si nici nu sunt ceea ce am dori sa auzim si in goana pentru dreptate (ca avem sau nu - discutabil), riscam sa picam intr-o alta latura. Dar asta este alta poveste.
Orice firma din alta tara poate avea un reprezentant in tara unde are un interes economic. Acel reprezentant, poate incheia inclusiv contracte cu avocati (depinde cum este facut mandatul). Daca as merge pe rationamentul dvs., ar insemna ca nicio firma sa nu isi mai recupereze creantele de la debitori din alte tari.
Firma de care faceti dvs. vorbire (ca e de investitii sau nu, nu conteaza), actioneaza in vederea recuperarii unei creante pe care a cumparat-o de la un creditor initial. Deci nu desfasoara activitate de investitie.
S-au mai discutat aceste aspecte si concluzia a fost urmatoarea: daca cererea de executare nu este formulata de PJ din Romania, ci de un avocat angajat, nu este nicio problema. Succes in demersurile pe care doriti sa le intreprindeti.