Care sunt sansele sa primesc renuntarea urmarirea penala avand in vedere ca am condus cu permisul suspendat pe un drum comunal?
Cat de mult se tine cont de caracterizarile depuse la dosar?
Domnule draga
Dumneavoastra tindeti sa credeti ca daca era un drum comunal era mai "altfel" decat celelate. Cu permisul supendat dvs nu aveati dreptul de a conduce orisiunde, punct.
Totusi legea (Urmarirea Penala - Sectiunea 3-a despre Clasarea si neinceperea urmaririi penale) spune:
Art. 318.
(1) În cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunța la urmărirea penală când, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de conținutul faptei, de modul și mijloacele de săvârșire, de scopul urmărit și de împrejurările concrete de săvârșire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acestuia.
Respingeri de neconstituționalitate (3), Referințe (2), Jurisprudență, Reviste (4), Modele (1)
(2) Renunțarea la urmărirea penală poate avea loc numai după punerea în mișcare a acțiunii penale și înainte de sesizarea camerei preliminare.
(3) Procurorul dispune ca inculpatul să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligații:
a) să înlăture consecințele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să își îndeplinească obligațiile de întreținere scadente;
d) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă cuprinsă între 30 și 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
e) să frecventeze un program de consiliere derulat sau monitorizat de serviciul de probațiune.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca inculpatul să îndeplinească obligațiile prevăzute la alin. (3), prin ordonanță stabilește termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni.
Reviste (5)
(5) Ordonanța de renunțare la urmărire cuprinde, după caz, mențiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum și dispoziții privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol și art. 315 alin. (2) - (4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligațiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol și sancțiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum și cheltuielile judiciare.
(6) Dacă inculpatul nu dovedește îndeplinirea obligațiilor în termen de 6 luni de la comunicarea ordonanței, procurorul revocă ordonanța. O nouă renunțare la urmărirea penală nu mai este posibilă în aceeași cauză.
(7) Inculpatului și celorlalte persoane interesate, care au solicitat comunicarea soluției, li se comunică o copie a ordonanței prin care procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală.
Deci, ramane la latitudinea procurorului sa decida daca renuta la UP dar. el este obligat sa inainteze dosarul catre camera preliminara a tribunalului si da, caracterizarile conteaza la acel dosar, greu de spus cat anume ca valoare exacta, depinde de procuror/judecator
Ma refeream strict la gradul de pericol social.
Voiam un raspuns din practica sau daca cineva s-a intalnit cu situatia asta si a primit renuntare la up sau care ar fi sansele sa primesc o astfel de solutie tinand cont ca gradul de pericol social nu e asa mare.
Tentativa de furt
murinhio25
Sunt acuzat de tentativa de furt stabilind valoare 50 lei prejudiciu recuperat . Imi cere daune 5000 lei sa isi retrag plangerea . Ce se poate intampla dc nu ... (vezi toată discuția)