avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cum se deduce TVA-ul auto?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cum se deduce TVA-ul auto?

Buna ziua,

Intentionez sa cumpar un autoturism second hand pentru firma mea,autovehicul ce va fi utilizat pentru deplasari in scop de job.
Am gasit o firma care importa autoturisme si au mentionat faptul ca ofera factura la achizitie pentru a deduce TVA-ul.
Masina poate fi cumparata direct la pret fara tva sau platesc pretul brut apoi tva-ul este virat in contul firmei de catre Stat?
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2020
MrFB, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 13:19, 30 Aprilie 2020
Nu prea se intelege exact din intrebare la ce anume va referiti.

Import inseamna achizitie din afara spatiului UE. Deci presupun ca e vorba de o societate din Romania care va vinde, deci va emite factura cu TVA, iar d-voastra daca sunteti inreg in scopuri de TVA il deduceti, respectand art 297-298 din Codul fiscal (cele care limiteaza dreptul de deducere).
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna ziua,

Este vorba de o firma de intermedieri auto care are contract cu diferiti dealeri auto din Germania,aducand masini in tara (le cumpara de la nemti si le revand aici).
In anunt mentioneaza faptul ca TVA-ul este deductibil.
Firma mea cumpara acest autoturism in scopul deplasarii in interes de job (activitate imobiliara si de constructii).
Nu inteleg daca eu cumpar masina la pret brut/net?In cazul achizitiei la pretul brut,cum deduc acest TVA?

Pretul auto sa zicem ca este 40.000 brut si undeva la 33600 net.Eu il cumpar la pret pret brut respectiv 40.000,dar cum deduc diferenta intre 33600 si 40.000,adica 6400 euro ?
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2020
MrFB, utilizator
Dvs. platiti celui din Romania pretul brut, adica inclusiv TVA, pret care reprezinta pretul de vanzare a masinii in Romania de catre dealer-ul roman. De aici si mentiunea cu TVA deductibila. Daca societatea dvs. este inregistrata in scopuri de TVA, fie deduceti TVA achitata dealer-ului roman din taxa colectata aferenta prestarilor dvs., fie solicitati rambursarea taxei prin decontul de TVA, D300.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara eco21 eco21 Buna seara. Va rog frumos sa-mi spuneti cum se interpreteaza acest text: TVA la autoturismele noi Potrivit art. 126 alin. (3) lit.b) din Codul Fiscal, in ... (vezi toată discuția)
Cumparare masina sh - achizitie tva Roger25 Roger25 Buna ziua, Am gasit un tip (pare de incredere, din ce imi povesteste), care are o firma care se ocupa cu masini second-hand din spatiul intracomunitar ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli achizitie auto cristian_conea cristian_conea Am achizitionat auto pt. Intrepr.Individ.neinreg.in scopuri de TVA (utilizat si in interes personal) si imediat am dotat-o cu alarma (300 lei). Amortizarea o ... (vezi toată discuția)