avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Program de lucru - cum îl combați?
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Program de lucru - cum îl combați?

Bună ziua. Lucrez într-un spital, desemnat suport covid - 19. Programul de lucru obișnuit se desfășoară în ture de 12 ore, zi și noapte. De trei săptămâni ritmul de lucru este la tura de 6 ore, în ciuda recomandărilor existente la nivel național de a organiza activitatea într-o maniera care sa nu expună inutil angajații. Exista o recomandare ca timpul de lucru pe salon cu pacienti infectați sa nu fie mai mare de 6 ore, dar de aici și pina la tura care se schimba la fiecare 6 ore este foarte mult. În spital nu exista circuite funcționale adaptate la noua situație. A existat o intenție de a fi create, dar a fost anulata prin decizie a managerului. S-a implementat acest program de tura de 6 ore care ne expune exponențial. Pentru a îndeplini numărul de ore lucrătoare corespondente într-o luna, angajatorul ne scoate din casa, în medie, de 27 de ori, în 27 de zile din luna, în momente diferite din zi ( 06, 12,18, 00) comparativ cu 14 ori cum ar fi fost la programul de 12 ore. Sănătatea fizica, dar și psihica, ne este clar amenințată, inclusiv sănătatea comunității,nu mai vorbim despre cea a familiilor. Nu știm cum sa combatem acest program impus. Nu a fost cerut acordul nostru. Pur și simplu, a devenit obligatoriu. Cum credeți ca putem opri acest lucru care se intimpla?
Cel mai recent răspuns: Restart , utilizator 21:13, 26 Aprilie 2020
Sesizare în scris la ITM și la DSP privind celelalte deficiențe constatate.
DSP pare sa cunoască situația, există o recomandare privind concentrarea turelor astfel încât personalul sa fie expus cit mai puțin, dar nu este respectata, se insista cu acest program la asistenți și infirmieri, mai mult au fost anunțati și medicii sa își organizeze astfel activitatea, dar aceștia refuza în a se conforma. Celelalte grupe de angajați au fost ușor de impresionat,se transmite asa e legea, nu-ti convine dă-ți demisia sau vei fi dat afară ori hărțuit pina pleci singur. În plan local, către aceste foruri, orice sesizare va fi greu de rezolvat . Dar este un pas care e necesar de făcut, înțeleg. Personalul medical mediu și auxiliar este blocat în această situație.
Dacă, de exemplu, depun personal, în nume propriu, sesizare către DSP și ITM și apoi refuz sa lucrez în acest ritm, la ce sa ma aștept ? Aștept răspuns de la ITM și DSP și respect programul sau în așteptarea răspunsului de la cele doua foruri, anunț și angajatorul scris privind dezacordul în direcția programului și am dreptul sa nu ma mai prezint la tura de lucru impusa?
Cred ca este foarte dificil de luminat situația creată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru got2i got2i Buna ziua.Sora mea lucreaza infirmiera ,la un spital de stat.In ultima vreme se simte extenuata din cauza programului de lucru,care eu cred ca nu este unul ... (vezi toată discuția)
Radiologie ioan laura ioan laura din 2017 ni s a impus lucrul in ture de 12 ore la cab. de radiologie din spital. am fost 3 angajate acum suntem 5.facem grafice si acoperim programul de la 8 ... (vezi toată discuția)
Codul muncii gabimoisa gabimoisa buna ziua.am o problema legata de sanatate,am stat 3 luni in concediu medical pt diagnosticare,investigatii si tratament,am continuat cu 16 zile concediu de ... (vezi toată discuția)