avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Studii superioare - salariu 710 RON brut ?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Studii superioare - salariu 710 RON brut ?!

Buna ziua,

Am fost angajat cu norma intreaga in postul de informatician, la o scoala (de fapt, doua jumatati de norma, la doua scoli).
Conform prevederilor legale si fisei care s-a afisat la sustinerea concursului, pentru acest post trebuie musai sa ai studii superioare de specialitate. Ceea ce este si cazul meu, studii la stat, facultate zi, masterat in America, facultate de specialitate (Automatizari si Calculatoare).

Din cate stiu, exista o prevedere legala care spune ca persoanele care sunt incadrate in functii ce necesita pregatire superioara sunt platite cu minimum 2 salarii minime pe economie. Ceea ce este si cazul la functia de informatician, din moment ce asa am gasit si in nomenclatorul cu OUG 4/2006 privind salarizarea.

Problema care se pune este ca in formele de incadrare sunt remunerat cu suma de 710 RON brut (da, ati citit bine, sapte sute brut pentru un post ce necesita - legea spune - studii superioare).

Intreb, asadar, unde este eroarea. Nu ar trebui sa am salariu de incadrare de 120 RON plus vechime ?
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 12:12, 4 Ianuarie 2010
Prin aplicarea coeficientilor minimi de ierarhizare, in functie de valoarea de 600 de lei a castigului salarial minim, in vigoare, conform HG nr. 1051/2008, de la 1 ianuarie 2009, salariul minim va fi de:
- 1200 de lei pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare;

Prin urmare , aveti dreptul la un salariu minim de 1200 lei

Art. 4.HG nr. 1051/2008 - Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la art. 1 si 2.[/i]

Dvs aveti 2 CIM cu norma partiala, din cate inteleg.
Aveti 710RON X 2 sau 710RON este totalul celor 2 salarii brute aferente celor 2 CIM?
Daca 710 este suma, nu este legal.
Daca aveti 2 CIM cu 710RON brut, atunci totul este in regula.
1200RON/2 = 600RON Acesta este minimul pentru jumatate de norma pentru postul dvs.
In privinta salarizarii sectorului bugetar, prevederile CCMN nu sunt aplicabile ... in acest sens , se exprima si Codul Muncii in art.157 alin.2 : Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.
Doamnelor si domnilor - multumesc pentru raspunsuri, dar observ ca sunt doua variante contradictorii. Doamna avocat Antoanela spune ca minimul salarial pentru un post care necesita studii superioare este de doua ori salariul minim pe economie, in timp ce domnul consilier juridic spune ca legea unora nu este si legea bugetarilor. Ma gandesc ca, totusi, un anumit text de lege este mai "puternic" decat altul, asta in cazul in care legiuitorul a emanat texte care se contrazic. Care este, asadar, adevarul ?

Nu intreb, in context, cum se face de femeia de serviciu din scoala ia salariu mai mare decat un absolvent de masterat din America. Probabil ca a avut nevoie sa stea cinci ani in facultati ca sa invete cum sa manuiasca matura...
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).

Alte discuții în legătură

Salariul minim pe economie pentru studii superioare realplayer realplayer buna ziu, va rog sa imi spuneti care este salariul minim pe economie pentru cei cu studii superioare, si care este legea care prevede acest lucru ? v a ... (vezi toată discuția)
Salariu minim pentru cei cu studii superioare rambela rambela Lucrez in sistemul bugetar ca referent de specialitate cu studii superioare si am un salariu de incadrare de 922 ron.Conform HG nr 1051/2008,de la 1 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Salariul minim brut studii superioare-va rog sa ma lamuriti cezarina19 cezarina19 Imi cer scuze, insa discutiile anterioare nu m-au ajutat sa inteleg exact situatia. De aceea, as dori un raspuns scurt, clar si concis, la urmatoarea ... (vezi toată discuția)